Uz podršku EU i Švajcarske renovira se Centar za kulturu u Bosilegradu

0

Uz podršku Evropske unije i Vlade Švajcarske počelo je renoviranje zgrade Centra za kulturu „Bosilegrad“ koje podrazumeva sanaciju krova i oštećenja nastalih usled prokišnjavanja, kao i nabavku savremene opreme. Donatori su za ovaj projekat preko razvojnog programa Evropski PROGRES obezbedili 56.300 evra, dok opština Bosilegrad učestvuje sa 7.000 evra.

„Centar kulture „Bosilegrad“ postoji više od četiri decenije i stecište je svih kulturnih događaja u našoj opštini, jer u okviru ustanove radi bioskop, kao i muzička, likovna, dramska, recitatorska i najmnogobrojnija folklorna sekcija. Zato je značaj renoviranja i puna funkcionalnost ovog objekta u kome se nalaze i Narodna biblioteka„Hristo Botev“, Centar za socijalni rad i novoformirana ustanova Nova Radio i TV Bosilegrad,  izuzetno veliki”, rekao je predsednik opštine Bosilegrad Vladimir Zaharijev.

Ova Ustanova organizuje i slikarsku koloniju, pozorišne predstave, kao i već tradicionalni Međunarodni folklorni festival „ Bosilegradsko Kraište peva i igra“ i tako doprinosi kulturnom razvoju opštine.

Kako je predviđeno radovi bi trebalo da budu završeni u roku od 85 dana, a izvođač radova je firma „Viton” d.o.o iz Beograda, koja je izabrana u postupku javne nabavke koji je raspisala opština Bosilegrad.

Aktivnosti Evropskog PROGRESa, programa koji doprinosi održivom razvoju južne i jugozapadne Srbije, Evropska unija i Vlada Švajcarske podržava sa ukupno 24,46 miliona evra. Program ima za cilj da ojača lokalnu administraciju, stvori povoljnije okruženje za razvoj infrastrukture i privrede kao i poboljšanje sprovođenja politika u oblasti socijalne inkluzije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Opštine obuhvaćene programom – Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica i Tutin na jugozapadu Srbije, kao i Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac na jugoistoku zemlje.

Podeli

Comments are closed.