ViCTour – савремене технологије у промоцији културних и историјских знаменитости Срема и Сријема

0

Холограми познатих личности из културе и историје, интерактивни тотеми, мултимедијални аудио водич и виртуелни туристички водичи биће, између осталог, резултати пројекта „Виртуелни и културни туризам – ViCTour”, који спроводе Туристичка заједница Вуковарско-сријемске жупаније, Туристичка организација Војводине, Универзитет у Новом Саду – Економски факултет у Суботици и Фонд „Европски послови” Аутономне покрајине Војводине, а носилац је Вуковарско-сријемска жупанија. Ради се о пројекту укупне вредности 924.327 евра од чега ЕУ суфинансира трошкове у износу од 85 посто, у  склопу Интерег ИПА Програма прекограничне сарадње Хрватска-Србија 2014-2020.

Пројекат се спроводи од 15. јуна 2017. године и траје до 14. октобра 2019. године, а идеја је да се у овом периоду развије препознатљив визуелни идентитет регије, побољша туристичка промоција и понуда, те унапреди видљивост туристичке понуде у прекограничном подручју.

Срем, који је чувен по лепотама Фрушке горе, историјској и културној вредности фрушкогорских манастира, Сирмиуму и бројним другим знаменитостима и споменицима културе, биће представљен кроз виртуелне културне руте али и кроз филм снимљен тимелапсе техником. Седам сремских општина – Шид, Инђија, Сремска Митровица, Рума, Ириг, Стара Пазова и Пећинци, уз Сремске Карловце добиће прилику да покажу историјске, културне и туристичке вредности које баштине.

Све ово оствариће се употребом савремених информационо-комуникационих технологија које ће  наменски бити развијане током пројекта. Кроз ViCTour културна и природна баштина регије представиће се на модеран начин, а предвиђено је и низ туристичких активности, студијских путовања, едукација туристичких водича, као и набавка  модерне ИТ опреме.

Поред овога, кроз ВиЦТоур пројекат радиће се на заједничким стратегијама за одрживи туристички развој, партнери ће размењивати знања, а две земље зближиће се разбијајући друштвено-културне и физичке баријере.

Подели

Comments are closed.