ViCTour – savremene tehnologije u promociji kulturnih i istorijskih znamenitosti Srema i Srijema

0

Hologrami poznatih ličnosti iz kulture i istorije, interaktivni totemi, multimedijalni audio vodič i virtuelni turistički vodiči biće, između ostalog, rezultati projekta „Virtuelni i kulturni turizam – ViCTour”, koji sprovode Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije, Turistička organizacija Vojvodine, Univerzitet u Novom Sadu – Ekonomski fakultet u Subotici i Fond „Evropski poslovi” Autonomne pokrajine Vojvodine, a nosilac je Vukovarsko-srijemska županija. Radi se o projektu ukupne vrednosti 924.327 evra od čega EU sufinansira troškove u iznosu od 85 posto, u  sklopu Intereg IPA Programa prekogranične saradnje Hrvatska-Srbija 2014-2020.

Projekat se sprovodi od 15. juna 2017. godine i traje do 14. oktobra 2019. godine, a ideja je da se u ovom periodu razvije prepoznatljiv vizuelni identitet regije, poboljša turistička promocija i ponuda, te unapredi vidljivost turističke ponude u prekograničnom području.

Srem, koji je čuven po lepotama Fruške gore, istorijskoj i kulturnoj vrednosti fruškogorskih manastira, Sirmiumu i brojnim drugim znamenitostima i spomenicima kulture, biće predstavljen kroz virtuelne kulturne rute ali i kroz film snimljen timelapse tehnikom. Sedam sremskih opština – Šid, Inđija, Sremska Mitrovica, Ruma, Irig, Stara Pazova i Pećinci, uz Sremske Karlovce dobiće priliku da pokažu istorijske, kulturne i turističke vrednosti koje baštine.

Sve ovo ostvariće se upotrebom savremenih informaciono-komunikacionih tehnologija koje će  namenski biti razvijane tokom projekta. Kroz ViCTour kulturna i prirodna baština regije predstaviće se na moderan način, a predviđeno je i niz turističkih aktivnosti, studijskih putovanja, edukacija turističkih vodiča, kao i nabavka  moderne IT opreme.

Pored ovoga, kroz ViCTour projekat radiće se na zajedničkim strategijama za održivi turistički razvoj, partneri će razmenjivati znanja, a dve zemlje zbližiće se razbijajući društveno-kulturne i fizičke barijere.

Podeli

Comments are closed.