Video poruka komesara Johanesa Hana

0

Evropska komisija je danas usvojila izveštaj o Srbiji za 2016. To je dobra prilika da razmotrimo dostignuća i pitanja koja tek treba da se reše na putu Srbije ka pristupanju Evropskoj uniji.

Izuzetno mi je drago što mogu da konstatujem trajni napredak zemlje na njenom putu ka Evropskoj uniji. To je dovelo do otvaranja prva četiri pregovaračka poglavlja, među kojima su i ona ključna – vladavina prava i normalizacija odnosa Srbije sa Kosovom. To potvrđuje da strateški cilj Srbije da se pridruži EU predstavlja konkretnu i vrednu perspektivu. Isto tako pokazuje da EU ispunjava obećanja i odaje zaslužena priznanja.

Pohvaljujem vladu na naporima koje ulaže u modernizaciju javne uprave i podršci koju pruža privredi u vidu ambicioznih reformi. Svedoci smo stope privrednog rasta koja je bolja od očekivane, kao i novih investitora koje privlači sve bolje poslovno okruženje. To sada treba podupreti reformama u oblasti vladavine prava kao i jednako važnim stvaranjem novih radnih mesta sa izgledima za bolje plate.

EU je takođe glavni partner Srbije u pogledu trgovine, investicija i povoljnih zajmova. Pored toga, mi investiramo u omladinu Srbije tako što im pružamo priliku da studiraju i usavršavaju se u inostranstvu – jer, današnja mlada generacija će oblikovati Evropu u budućnosti.

Srbija je isto tako imala konstruktivnu ulogu u regionu doprinoseći stabilnosti i miru i zasigurno će i ubuduće nastaviti sa tom ključnom ulogom. Ovi principi čine samu srž izgradnje Evropske unije pretvorivši nekadašnje neprijatelje u partnere i saveznike. Stoga je važno i da Srbija i Kosovo ostanu posvećeni normalizaciji međusobnih odnosa.

Slično tome, EU stoji uz Srbiju u rešavanju priliva migranata i izbeglica. Iskoristio bih ovu priliku da se zahvalim Srbiji na vrlo konstruktivnoj ulozi u rešavanju migrantske krize.

I pored izuzetnog napretka koji sam spomenuo, od ključne važnosti je održivo sprovođenje ambicioznih reformi, posebno u oblastima pravosuđa, rešavanja ratnih zločina, borbe protiv korupcije, slobode izražavanja i javne uprave.

To zahteva vreme i neće uvek biti lako, ali, EU će podržati Srbiju tokom čitavog procesa. Već smo ubedljivo najveći pružalac pomoći Srbiji i nastavićemo da budemo uz nju i u teškim vremenima. Još uvek imam živa sećanja na strašne poplave i pomoć koju je EU pružila pogođenim oblastima. To pokazuje da se kao prijatelji držimo zajedno u teškim trenucima. A imamo i zajedničku viziju – Srbiju kao članicu evropske porodice.

Podeli

Comments are closed.