Visoka predstavnica Federika Mogerini u Beogradu: Srbija čvrsto na evropskom putu

0

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je da je Beograd čvrsto na evropskom putu i da je za EU prioritet otvaranje pregovaračkih poglavlja sa Srbijom tokom ove godine.

Ne znam koja poglavlja i kada će biti otvorena, to zavisi od zajedničkog rada EU i Srbije. Nešto treba uraditi ovde, nešto u Briselu, ali imamo zajednički posao da to uradimo do kraja godine, rekla je Federika Mogerini na konferenciji za novinare posle razgovora sa predsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem, a prenosi FoNet.

Mi u Briselu vidimo budućnost Srbije u EU. Zajednički interes Srba i svih građana Evrope i regiona je da se nastavi evropski put Srbije, izjavila je Mogerini.

Zahvalivši se Vučiću na vođstvu u teškom poslu sprovođenja ekonomskih reformi, Mogerini je ukazala na značaj sprovođenja postignutih sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine i nastavka dijaloga.

Uz konstaciju da pet članica EU nisu priznale nezavisnost Kosova, ona je navela da priznanje nezavisnosti nije preduslov za nastavak evropskih integracija Srbije.

Mogerini je izjavila da je za EU značajna uloga Srbije kao predsedavajućeg Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju.

Poštujemo spoljnu politiku Srbije, kao i njen doprinos spoljnoj i bezbednosnoj politici EU, izjavila je Mogerini i dodala da je Srbija sedma zemlja po broju učesnika u misijama EU, što dovoljno govori o nivou saradnje u spoljnoj politici.

Ona je rekla da su joj dobro poznate istorijske, ekonomske i kulturne veze između Srbije i Rusije.

Bilo bi naivno u političkim odnosima ne uzimati u obzir istoriju i geografiju, ocenila je Mogerini.

Ona je rekla da je sa Vučićem razgovarala o potrebi saradnje zbog zajedničkih izazova EU i Srbije u oblasti energije.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija teškim radom ispuniti sve uslove za pristupanje Uniji i da će se ponašati odgovorno i ozbiljno, da ne bude teret EU, već ponosni deo evropske porodice naroda.

Visoka predstavnica se u Beogradu sastala i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, šefom diplomatije Ivicom Dačićem, predsednicom parlamenta Majom Gojkovićem i prisustvovala zajedničkoj sednici skupštinskih odbora za evropske integracije i spoljne poslove.

Podeli

Comments are closed.