Vladavina prava: Evropska komisija upućuje Poljsku Sudu pravde EU kako bi zaštitila nezavisnost poljskog Vrhovnog suda

0

Evropska komisija je danas odlučila da uputi predmet protiv Poljske Sudu pravde Evropske unije zbog kršenja principa nezavisnosti sudstva u novom poljskom Zakonu o Vrhovnom sudu i da od Suda zatraži da odredi privremene mere dok ne donese presudu u tom predmetu.

Novi poljski zakon o Vrhovnom sudu predviđa spuštanje starosne granice za penzionisanje sudija Vrhovnog suda sa 70 na 65 godina, što znači da bi 27 od 72 aktivnih sudija Vrhovnog suda moglo biti prisilno penzionisano. Ova mera se odnosi i na prvog predsednika Vrhovnog suda, čiji bi šestogodišnji mandat utvrđen poljskim Ustavom, bio prevremeno prekinut.

Evropska komisija smatra da poljski zakon o Vrhovnom sudu nije u skladu s pravom EU jer se njime ugrožava načelo nezavisnosti sudstva, uključujući načelo nesmenjivosti sudija, čime Poljska ne poštuje obaveze koje proističu iz Člana 19. stav 1. Ugovora o Evropskoj uniji, tumačenog u odnosu na Član 47. Povelje Evropske unije o osnovnim pravima.

Komisija je stoga donošenjem odluke da predmet uputi Sudu EU započela narednu fazu postupka zbog povrede prava EU. Osim što je uputila predmet Sudu, Komisija je odlučila da od Suda zatraži da odredi privremene mere kojima se poljski Vrhovni sud vraća u stanje pre 3. aprila 2018, kad su usvojeni sporni novi zakoni. Konačno, Komisija je od Suda odlučila da zatraži da predmet rešava po hitnom postupku kako bi što pre doneo konačnu presudu.

Podeli

Comments are closed.