Vrhunski evropski umetnici na Beogradskom festivalu igre

0

Beogradski festival igre, koji već petu godinu za redom podržava Delegacija EU u Srbiji, ove godine će pod sloganom Velika igra, okupiti učesnike iz više od 10 zemalja od 24. marta do 11. aprila kada će Beograd po 14. put biti centar evropske i svetske umetničke scene, najavili su organizatori.

Festival otvara italijanski baletski superstar iz Napulja Ðuzepe Pikone, koji sa Zubinom Mehtom vodi čuveni teatar San Karlo u Napulju, što će beogradska publika moći da prati na Trgu Republike, uživo.

Na konferenciji u Domu Narodne skupštine, na kojoj je govorilo 10 ambasadora zemalja učesnica rečeno je da Festival igre svakog proleća Beograd pozicionira na kulturnu mapu sveta.

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković istakla je podršku institucije na čijem je čelu festivalu i baletskoj umetnosti.

Uverena sam da ćemo se i ovog aprila naći u centru evropske i svetske scene i da će Beograd i ovog puta poslati sliku pozitivne umetničke energije, poručila je ona na konferenciji u centralnom holu Skupštine Srbije.

Umetnička direktorka Aja Jung istakla je da bez vrhunske umetnosti kultura ne može biti važna i najavila 23.000 gledalaca u pozorišnim salama Beograda i Novog Sada.

Zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt podsetio je da Delegacija već pet godina podržava Festival igre, koji gradi mostove prijateljstva Srbije i Evrope i ostatka sveta.

Ambasador Holandije Henk Van den Dol istakao je ponos zbog tradicionalne saradnje sa Festivalom, koji je jedinstven u ovom delu Evrope i najavio nastup holandske trupe Introdans.

Italijanski ambasador Ðuzepe Manco najavio je zadivljujući performans Koletivo Ćinetika iz Ferare – 10 mini baleta, po ceni jedne karte.

Francusku na će na Beogradskom festivalu igre predstavljati trupa Piksel, a prema rečima ambasadorke Kritin Moro, održala je 200 performansa širom sveta, u mešavini plesa, hip-hopa, digitalne umetnosti i cirkuskih akrobacija, a održaće i radionicu mladim srpskim umetnicima.

Ambasador Nemačke Aksel Ditman najavio je dva nastupa iz njegove zemlje, 5. aprila ansambla sa šest igrača i 31. marta značajne umetnice iz Berlina Helene Valdman, sa kontroverzno-političkim delom o migrantskoj krizi: “Dobri pasoši, loši pasoši”.

“Kolko god je jesen obeležena Bitefom u Beogradu, zima Festom, proleće je Festivalom igre, koji nam omogućava da vidimo najnovija dostignuća koreografije”, izjavio je hrvatski ambasador Gordan Markotiæ, čija zemlja će prvi put učestvovati i to sa dve koreografije mladih umetnica.

Posle više decenija ovo je prilika da ansambl baleta Hrvatskog narodnog kazališta gostuje u Beogradu i pokaže šta zna, istakao je on.

Ambasadorka Izraela Alona Fišer Kam najavila je za 11. April nastup, kako je rekla, “mračan i bučan, ali katarzičan” jedne od najoriginalnijih izraelskih trupa koju vodi Šaron Ejal, multimedijalna koreografkinja, kojoj æe u Beogradu biti uruèena i nagrada “Jovan Ćirilov”.

Ove godine Finska slavi 100. godina nezavisnosti i u okviru obeležavanja, prema rečima ambasadora Pertija Ikonene Finska grupa će prvi put nastupiti na Balkanu, na Beogardskom festivalu.

Sekretarka za kulturu Beograda Ivona Jevtić istakla je da festival ima nemerljiv značaj za glavni grad i prvi put Gradska uprava organizuje prenos uživo jednog kulturnog događaja – predstavu savremene igre, po ugledu na Milano, Njujork i Beč, na Trgu Republike, 24. marta od 20 sati.

Podeli

Comments are closed.