Žan-Klod Junker na briselskom Ekonomskom forumu

0

Predsednik Evropske komisije je jutros održao sedmo po redu godišnje predavanje posvećeno Tomazu Padovi Skiopi u okviru briselskog ekonomskog foruma, koji je održan po nazivom „Zaštita, prosperitet, napredak: snažniji evro za snažniju Evropu“.

Povodom 20. godišnjice Evropske centralne banke, predsednik Junker se osvrnuo na 340 miliona Evropljana koji se svakodnevno služe evrom i činjenicu da će udeo evro zone uskoro u ukupnom domaćem bruto proizvodu EU iznositi 85 odsto, da je širom sveta evro trenutno druga valuta kada su u pitanju devizne rezerve, te da 60 zemalja svoje valute na neki način vezuju za evro.

Ne smemo nikad da zaboravimo koliko je evro napredovao”, izjavio je predsednik Junker. Osvrnuvši se na globalnu finansijsku i ekonomsku krizu, predsednik Junker je istakao da su zapošljavanje i rast prioriteti Komisije i podsetio da je u tom cilju pokrenut Investicioni plan za Evropu, da je u potpunosti iskorišćena fleksibilnost pravila u okviru pakta za stabilnost i rast, da je mladima pružena podrška kroz Garanciju za mlade, te da su osnaženi jedinstveno tržište i digitalna ekonomija.

Govoreći o budućnosti, predsednik Junker je istakao da moramo da se postaramo da svi osete prednosti oporavka: „Neki kažu da se ovo pitanje tiče vlada pojedinačnih zemalja ili socijalnih partnera. Ja kažem da se ovo tiče svih Evropljana“, rekao je, dodajući „zato kao prioritet vidimo jačanje evropske socijalne i ekonomske dimenzije.“

Predsednik Junker je time pozdravio pokretanje Evropskog stuba socijalnih prava od strane svih lidera prošlog novembra u Geteborgu, kao i sporazum o upućivanju radnika. On je pozvao na ostvarivanje dodatnog napretka po pitanju Komisijinog predloga o fer i transparentnim uslovima rada i balansu između života i rada, kao i predloga za uspostavljanje novog Evropskog nadzornog tela za rad.

Govoreći o ekonomskoj i monetarnoj uniji, čija je struktura snažnija nego ikada ranije, on je rekao da „taj posao nije završen. Ne možemo biti zadovoljni onim što tek treba uraditi.“ To podrazumeva dovršavanje ekonomske i monetarne unije, bankarske unije, kao i staranje da evropski mehanizam za stabilnost igra ulogu zajedničke zaštitne mreže, te postizanje sporazuma o narednom dugoročnom budžetu EU. „Ne smemo da izgubimo iz vida suštinu ekonomske i monetarne unije i načina na koji ona mora da nastavi da svim Evropljanima nudi zaštitu, prosperitet i napredak,” zaključio je predsednik Junker.

Pročitajte njegov govor ovde.

Podeli

Comments are closed.