Zaštita evropskih potrošača: igračke i automobili na vrhu spiska opasnih proizvoda

0

Evropska komisija je danas objavila izveštaj o sistemu za brzo uzbunjivanje za opasne proizvode u 2017.

Izveštaj pokazuje da su tokom 2017. nacionalna tela češće koristila sistem za brzo uzbunjivanje i da su razmenila preko 2.000 upozorenja o opasnim proizvodima. Igračke, na primer nekoliko modela popularnih fidget spinnera, automobili i motocikli su bili među najčešćim opasnim proizvodima koji su otkriveni i uklonjeni s tržišta.

Vera Jurova, komesarka za pravosuđe, zaštitu potrošača i rodnu ravnopravnost, izjavila je: „Evropski propisi o potrošačima garantuju da će se u EU prodavati samo proizvodi koji su bezbedni. U slučaju proizvoda koji to nisu, nadležni organi mogu brzo da reaguju uz pomoć sistema za brzo uzbunjivanje i uklone sve proizvode čije bi korišćenje moglo da izazove povrede. Zahvaljujući tom sistemu, naša deca su bezbedna, a na našim putevima je manje nezgoda sa smrtnim ishodom. To je dobar primer delotvornog sprovođenja pravila EU o zaštiti potrošača. Nažalost, u mnogim drugim oblastima moramo da poboljšamo sprovođenje i obezbedimo ostvarivanje potrošačkih prava. To je cilj predstojećih ’Novih pogodnosti za potrošače.“

U 2017. je razmenjeno 2.201 upozorenje u sistemu za brzo uzbunjivanje. Upozorenja su podstakla preduzimanje skoro 4.000 pratećih mera kao što je povlačenje proizvoda s tržišta. To pokazuje da su sva nacionalna tela pomno pratila upozorenja u sistemu i preduzela sve mere kako bi tržište učinila bezbednim za potrošače.

Na koji način sistem štiti potrošače od opasnih proizvoda koji se prodaju na internetu?

Potrošači sve češće kupuju proizvode na internetu direktno iz trećih zemalja. Sada treba osigurati da su ti proizvodi u skladu sa bezbednosnim standardima EU.

Mnogi opasni proizvodi za koje su izdata obaveštenja u sistemu brzog uzbunjivanja prodaju se i na internet platformama ili tržištima. Kako bi se rešio taj problem, Komisija podstiče saradnju sa međunarodnim partnerima i internet platformama kako bi se osiguralo da nebezbedni proizvodi ne dođu u ruke potrošača u EU. Komisija je 1. marta 2018. objavila preporuku koja sadrži niz operativnih mera koje platforme na internetu i države članice treba da preduzmu kako bi intenzivirale rad na suzbijanju ilegalnog sadržaja na internetu, uključujući opasne proizvode.

Između ostalog, Komisija poziva platforme da dobrovoljno preuzmu obaveze koje prevazilaze zakonske u području bezbednosti proizvoda. 

Koji proizvodi su najrizičniji?

„Igračke” su u protekloj godini bile kategorija proizvoda za koju su se najčešće izdavala obaveštenja (29 odsto), a slede ih „motorna vozila” (20 odsto), a zatim „odeća, tekstil i modni artikli” (12 odsto).

Kad se radi o vrstama rizika, rizik o kom su se u 2017. najčešće izdavala obaveštenja su bile povrede (28 odsto), a zatim hemijski rizik (22 odsto).

Odakle dolaze?

Većina opasnih proizvoda za koja su izdavana obaveštenja potiče iz trećih zemalja. Kina je najčešće navođena kao zemlja porekla, ali je broj upozorenja isti kao i 2016. (1.155, odnosno 53 odsto). Komisija nastavlja da sa kineskim vlastima sarađuje na rešavanju konkretnih slučajeva i sprovođenju mera kao što je razmena dobre prakse. Za opasne proizvode poreklom iz Evrope je izdato 413 obaveštenja (26 odsto).

Naredni koraci

Sistem brzog uzbunjivanja je važna alatka za nacionalna tela za zaštitu potrošača pri sprovođenju propisa EU o pravima potrošača. U cilju dodatnog unapređenja sprovođenja Komisija će u aprilu predstaviti „Nove pogodnosti za potrošače”, kojima nastoji da modernizuje postojeća pravila i poboljša zaštitu potrošača.

Komisija nastavlja modernizaciju sistema brzog uzbunjivanja kako bi tela i preduzeća mogla da bolje zaštite potrošače od opasnih proizvoda.

Naredni korak u nastojanjima da se modernizuje sistem je objavljivanje upozorenja na svim službenim jezicima EU.

Podeli

Comments are closed.