Пулс Европе – Медијске посете ЕУ

0

Новинари из Србије у наредне две године моћи ће да опипају пулс Европске уније кроз пројекат Медијске посете, који Делегација ЕУ у Србији наставља да подржава.

Свечаности поводом нове фазе пројекта присуствовали су представници медија, невладиног сектора и дипломатског кора. Шеф Делегације ЕУ у Србији, амбасадор Сем Фабрици медијске посете види као инструмент да недији у Србији боље упознају земље ЕУ и корисну прилику да новинари стекну нова искуства.

“Пројекат је део ширих настојања да испунимо потребе медијске заједнице у Србији. Оснаживање новинара, истраживачко новинарство, професионализам и независност медија циљеви су који се уклапају у нашу агенду”, изјавио је амбасадор Фабрици.

Тим лидерка пројекта Марина Ракић укратко је објаснила основе пројекта, који су приоритети и очекивани циљеви.

“Пројекат смо назвали „Пулс Европе“ у жељи да најкраће сумирамо његове основне поруке и циљеве, а то је приближити грађанима Србије европске интеграције и Европу кроз медијско извештавање из европских земаља, а о темама које су за нашу земљу сада у фокусу. У основи је подршка међима да кроз њихово извештавање осетимо пулс Европе и сазнамо више о процесу евроинтеграција, али из угла утицаја на свакодневни живот грађана.”

Новинарка “Недељника” Ана Митић, која је два пута посетила земље ЕУ уз помоћ овог пројекта, истиче да и поред пуно обавеза увек буде времена за дружење и обилазак туристичких локација, а каже и да је имала отпуну слободу у избору тема и угла из којег ће да их посматра.

Пројекат финансира ЕУ, а спроводи га Гете институт у сарадњи са Независним удружењем новинара Србије и Центром за културну деконтаминацију.

Званичан позив за подношење пријава биће ускоро објављен на сајту Делегације ЕУ у Србији.

Подели

Comments are closed.