Трајање програма Еразмус доказ његове успешности

0

Развијајући се преко 30 година, програм Еразмус+ пружио је прилику за чак 9 милиона младих људи да стекну вредна нова искуства и искусе културно и лингвистичко богатство Европе, речено је на конференцији поводом отварања догађаја “Дани Еразмуса”.

Дубоко верујем да је Еразмус+ један од најбољих и највреднијих програма Европске уније, јер је значајно допринео промовисању европских вредности и изградњи европског идентитета, каже шеф Операција ИИ Делегације ЕУ у Србији Штефен Худолин.

“Подржавањем мобилности младих, студената и наставно-научног особља, програм је допринео развијању њихове запошљивости и стицању личних и професионалних вештина и компетенција. Такође, програмом је у претходном периоду снажно подржана интернационализација високог образовања – кроз изградњу образовних установа, модернизацију студијских програма, промовисање мобилности студената и наставног особља”, истиче Худолин.

Он додаје и да ће у наредном периоду више средстава бити доступно за активности обухваћене програмом Еразмус+, као и да је то важан инструмент за постизање великих амбиција које ЕУ предвиђа у области образовања, обуке, младих и спорта.

Помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја Милан Пашић је истакао да је успех институција у основном образовању, које од 2016. године могу да учествују у Еразмус+ програму.

“Као пример наводим пројекте школских партнерстава за размене. Та врста пројеката омогућила је и да велики број деце из Србије оде у иностранство на размене, као и да наше школе угосте децу из земаља ЕУ”, рекао је Пашић.

Управитељка Фондације Темпус Марија Филиповић Ожеговић информисала је присутне о новим могућностима у оквиру позива за 2020. годину и најавила учешће Србије у новом програму, који ће од 2021. године наследити Еразмус+.

Филиповић-Ожеговић је истакла и успех организација из Србије, које су по први пут могле да учествују у пројектима везаним за спорт, јер су им одобрени пројекти у вредности од скоро милион евра.

Подели

Comments are closed.