Библиотеке из мреже ЕУТЕКА упознале ученике са основама заштите животне средине и ЕУ

0

Библиотеке широм Србије, повезане у мрежу ЕУТЕКА, организовале су бројне активности током претходних дана, пре свега фокусиране на најмлађе.

Основци у Лазаревцу, кроз активности своје библиотеке, сазнали су нешто ново о заштити животне средине и улози Европске уније и учествовали у раидоницама о рециклажи. Циљ придруживања манифестацији “Зелена недеља ЕУ” био је и да се најмлађи корисници библиотеке и остали суграђани активним укључивањем у један од програма информишу о ЕУТЕКА-ма и публикацијима које постоје о ЕУ, кажу из библиотеке „Димитрије Туцовић“ у Лазаревцу.

„Вредности које у раном узрасту уче кроз игру и забаву, деца најбоље усвајају и дубоко верујем да су темељне за читав живот. Зато сам била неизмерно срећна што се моја ћерка добро забавила док смо скупљали ђубре после радионице. Јер кад бисмо само покупили ђубре за собом, овај свет био би много лепше место“, каже мајка једне од учесница.

Улога црвених листа и црвених књига у националној и међународној заштити биодиверзитета била је тема предавања у библиотеци „Вук Караџић“ у Ковину.

Предавању су присуствовали ученици 7. и 8. разреда основне школе, као и ученици другог разреда гимназије. Циљ активности био је скретање пажње на важност очувања угрожених врста у складу са националним и међународним стратешким документима, стратегијама, законима.

У Матичној библиотеци „Светозар Марковић“ у Зајечару постављен је део изложбе „Поздрав из Србије“ на којој су приказани локалитети у Србији обновљени уз помоћ ЕУ. Изложба је креирана како би представила део богатог културног блага Србије и места у нашој земљи која су уз подршку ЕУ реновирана: Тврђава у Бачу, Југословенска кинотека у Београду, Рајкова пећина код Мајданпека, Тврђава у Пироту, Црква брвнара на Златибору, Голубачка тврђава, Рајачке пимнице, Синагога у Суботици и Феликс Ромулијана код Зајечара.

У оквиру пратећег програма изложбе, одржано је и интересантно предавање доц. др Јелене Петковић са Филозофског факултета у Нишу, о култури Србије између традиције и модернизације. Присутни су овом приликом могли да чују више о томе колико је важно правилно сагледавати однос традиције и модернизације.

„Важно је успоставити симбиозу, интеракцију традиције и модернизације, ослободити традицију њеног митског ауторитета, критички респектовати прошлост и културно наслеђе ради осмишљавања боље садашњости и будућности“, каже Јелена Петковић.

На фб страници ЕУ инфо кутка у Нишу можете видети више фотографија са догађаја из Зајечара.

Народна библиотека у Јагодини организовала је два догађаја . Основци из те општине могли су да се такмиче у квизу знања о Европској унији, а нове детаље о земљама чланицама могли су да сазнају током сајма организованог у Центру за културу Јагодина.

У квизу су учествовали ученици шестог разеда из три јагодинске основне школе, по четворо у свакој екипи. Тимови су се надметали у познавању, историје, географије, културе, симбола и вредности ЕУ.

„Догађај је потпуно успео, остварио је и едукативни и забавни задатак. О томе, можда, најбоље сведочи много пута поновљена реченица оних који су се нашли у публици, како желе да се пријаве и следећи пут“, кажу из библиотеке.

На сајму су учествовали ученици из  шест  основних школа и подељен је на два дела. У првом, ученици су представили дванаест европских земаља. Штандови су дочарали дух и специфичности одређене земље представљањем разних предмета, личности и занимљивости карактеристичних за њу. У другом делу, приказан је културно-уметнички програм којим су, кроз поезију, песму и игру, дочаране разлике и заједништво међу народима европских земаља.

Ученици од 5.до 8. разреда основних школа са територије општине Нова Варош учествовали су на литерарном и ликовном конкурсу током априла и маја, коју је организовала библиотека “Јован Томић”. У четвртак, 16. маја, најбољима су додељене награде. Циљ догађаја је упознавање деце са значајем очувања природне средине, кажу из библиотеке.

Матична библиотека „Љубомир Ненадовић“ Ваљево за ученике средњих школа организовала је презентацију у којој су истакнуте предности прикључења ЕУ. Емитован је и кратак анимирани филм Дејвида Мичела „Историја ЕУ“. Такође, дебатовано је о разним питањима везаним за ЕУ, док је завршно излагање било лично искуство једног модератора, корисника Ерасмус+.

Галерију на Фацебооку са овог догађаја погледајте овде.

Народна библиотека „Свети Сава“ у Аранђеловцу и у сарадњи са Основном школом „Милан Илић Чича“ организовала је ликовну радионицу и изложбу „Чувари природе“ на којој су ученици од другог до четвртог разреда приказали своје израђене ликовне радове.

Цртежи и предмети  настали су од рециклираног материјала (старог папира, чепова, дрвета, струготине , пластичних флаша и чаша и сличних материјала), али су осликавали и нетакнуте делове природе из свог окружења. Након тога, чули су и  предавање на тему „ЕУ и чувари природе“. У другом делу, ђаци су разговарали о томе како и зашто треба очувати природу и гледали радове својих другара.

“Образовање ученика и стварање свести о важности очувања животне средине, данас је посебно важно. Еколошки закони имају огроман утицај на наш живот кроз побољшавање квалитета воде и ваздуха, заштитом природе и подстицањем рециклирања. Циљ је да се наша првила ускладе са европским законима, а деца да се од малих ногу уче и образују у том смислу”, кажу организатори.

“Не бацајте смеће, садите цвеће”, порука је деце из предшколске установе “Чигра” из Сомбора са радионице у оквиру пројекта ЕУтека. Радионица је одржана на Дечјем одељење Градске библиотеке “Карло Бијелицки” у Сомбору.

Деци су прво објашњени општи појмови из области заштите животне средине, прочитане су им еколошке заповести и погледали су кратку дечју емисију која обрађује ове теме. Сами су доносили закључке о томе шта је рециклажа, ко то загађује природу и како и потом одлучили шта ће нацртати. На банеру је осликана важна порука грађанима Сомбора са почетка текста, а пратили су је и цртежи.

ЕУТЕКА је мрежа 48 јавних библиотека широм Србије које својим посетиоцима нуде публикације и информације о Европској унији. Ову иницијативу су заједно иницирале Делегација Европске уније у Србији, Министарство културе и информисања Владе Републике Србије и Народна библиотека Србије потписивањем Меморандума о разумевању 2014. године, а овом партнерству се 2015. године прикључила и Канцеларија за европске интеграције Владе Републике Србије. Активности ЕУТЕКА ове године су део кровне кампање Делегације ЕУ у Србији и ЕУ инфо мреже #ЕУзаТЕБЕ.

Подели

Comments are closed.