Богатства Србије на календару програма ЕУ ПРО за 2019. годину

0

Даница Стојановић, ученица Уметничке школе из Ниша добитница је прве награде на конкурсу за календар развојног програма ЕУ ПРО за 2019. годину, док су друго и треће место припали Катарини Стојановоћ из лесковачке Гимназије и Станици Рамадановић из Техничке школе „Никола Тесла“ из Сурдулице.

Награде најбољима на конкурсу, лаптоп и таблет рачунаре и мобилне телефоне, уручиле су на представљању календара у Краљеву, Ана Станковић, представница Делегације Европске уније (ЕУ) у Србији и Милица Марковић Томић испред Министарства за европске интеграције.

Prva nagrada, Danica Stojanović

„Ви млади сте препознали праве европске вредности које су укорењене у Србији и нашој традицији, и у својим радовима сте показали да се Европска унија може обогатити и кроз научни рад и истраживање, религију, културу, спорт, уметност“ рекла је Ана Станковић, представница Делегације ЕУ честитајући младим уметницима, али и професорима који су мотивисали и подржали ђаке да учествују на конкурсу „Србија у ЕУ – Чиме ћемо обогатити Европску унију?“.

Како је додала Европска унија ће наставити да подржава југоисточну и југозападну Србију, унапређујући услове живота, а самим тим ће омогућити младима боље услове за креативни рад и стваралаштво. „Овогодишњи календар ће наредних дванаест месеци красити животни и радни простор многих људи који раде у Делегацији Европске уније и у институцијама Републике Србије и подсећаће нас да се инвестиција у младе увек исплати“, поручила је Ана Станковић.

Druga nagrada Katarina Stojanović

„Министарство за европске интеграције редовно спроводи истраживање јавног мњења о оријентацији грађана Србије о Европској унији, и када анализирамо који су неки од највећих страховоха грађана увек је на првом месту страх од губитка националног идентита. 231 рад колико их је пристигло на овој ликовни конкурс показују управо супротно, односно да Србија уласком у Европску унију неће изгубити свој национални идентитет већ ће управо тиме, као и својом културом и баштином допринети Европској унији“ рекла је Милица Марковић Томић, руководилац Групе за комуникацију о ЕУ фондовима у Министарству за европске интеграције.

„Наши најлмлађи суграђани, како се види на овим радовима, имају и идеја и знања које ће бити на корист њима, њиховим породицама али и друштвеној заједници,“ рекао је Милун Јовановић, члан Градског већа Града Краљева задужен за однос са јавним установама, заштиту и унапређење људских права.

Treća nagrada Stanica Ramadanović

На страницама календара ЕУ ПРОа за предстојећу годину поред прва три награђена рада налазе се и радови Тамаре Парезановић из Чачка, Стефана Стојића из Рашке, Михајла Тошића и Катарине Живковић из Пирота, Сташе Јевремовић из Крушевца, Елизабете Хасани из Краљева, Данке Попадић из Сјенице, Милице Рајковић из Крагујевца и Хелене Станић из Прибоја.

Школа примењених уметности из Шапца проглашена је за најбољу на основу ангажовања и преданости приликом припрема школског такмичења и радова награђена је компјутером и пројектором.

Активности ЕУ ПРО-а, програма  који доприноси равномернијем друштвено-економском развоју Србије, Европска унија подржава са укупно 25 милиона евра. Програм има за циљ да допринесе повећању конкурентности микро и малих предузећа, побољшању пословног окружења и унапређењу социјалне кохезије у 99 јединица локалне самоуправе, у два региона: Региону Шумадије и западне Србије и Региону јужне и источне Србије. Активности на терену спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС).

Подели

Comments are closed.