Будућност финансија ЕУ: грађани дају своје мишљење о буџету ЕУ након 2020.

0

Комисија ће за непуних пет месеци предложити дугорочни буџет ЕУ – вишегодишњи финансијски оквир – за период након 2020. Колегијум је данас одржао прву оријентациону дебату о наредном вишегодишњем оквиру. Поред тога, Комисија је покренула и прву серију јавних расправа о приоритетима ЕУ које вишегодишњи финансијски оквир треба да обухвати.

Ово прати објављивање документа за разматрање будућности финансија ЕУ од 28. јуна 2017. и Комисијине Беле књиге о будућности Европе од 1. марта 2017, путем којих је Комисија све грађане подстакла да се укључе у разговор о кључним одлукама које ће утицати на нашу заједничку будућност.

Ресурси су развучени до крајњих граница, али се очекује да се средствима из буџета ЕУ настави улагање у раст, радна места и иновације уз истовремено решавање највећих изазова у наредној деценији попут дигиталне револуције, глобализације, климатских промена те миграција, одбране и безбедности.

Грађани ће до 8. марта моћи да дају своје мишљење о томе на које области би ЕУ требало да се усредсреди како би остварила највећу додату вредност и како би максимално искористила сваки уложени евро. Они су позвани да дају свој суд о томе како функционишу различите политике и програми ЕУ (кохезиона и омладинска политика, подршка иновацијама и предузећима те улагања у дигиталну, саобраћајну и енергетску инфраструктуру од стратешког значаја) као и предлоге о томе шта се може урадити како би се они унапредили, поједноставили или отвориле нове могућности за синергију између фондова.

Резултати ове расправе ће бити инкорпорирани у текуће разматрање о вишегодишњем финансијском оквиру заједно са предлозима и идејама које су већ представиле државе чланице, тела локалне власти и актери из приватног сектора. Комисија ће свој предлог о наредном буџету ЕУ представити у мају 2018.

Комесар надлежан за буџет и људске ресурсе, Гинтер Х. Етингер, изјавио је: „Нећу износити никакве предлоге пре него што одржим интензивне разговоре са свим актерима. Претворио сам се у ухо. Јавне расправе које данас отварамо ће допунити разговоре које сам у 2017. већ започео са представницима главних градова у ЕУ. Циљ нам је да чујемо ставове што већег броја људи и да створимо чврст темељ за припрему наредне генерације програма ЕУ, при том се старајући да сваки евро из буџета ЕУ донесе највећу могућу додату вредност за Европљане.”

Подели

Comments are closed.