Важно да Србија обезбеди преузимање стандарда о безбедности хране

0

Заједничка пољопривредна политика Европске уније, којој и Србија као земља кандидат тежи, омогућила је да то тржиште буде једно од најбољих за производњу и извоз хране у свету, истакао је шеф Делегације ЕУ у Србији, амбасадор Сем Фабрици током конференција „Безбедност хране – Будућност здраве Србије“.

ЕУ ће наставити да помаже Србији у тој области и до сада је обезбедила 35 милиона евра за бољи систем безбедности хране, истиче амбасадор, додајући да је, и поред напретка, потребан даљи рад како би што више производа .

“То се, пре свега односи на израду националне стратегије која би садржала правне тековине ЕУ у области безбедности хране, потом јачања административних капацитета као што су обука и запошљавање инспектора и контрола хране на границама која би требало да буде предвидива и да анализира ризика уз обезбеђивање високог степена проходности робе у оба смера,” закључује Фабрици

Шеф Делегације ЕУ напомиње да је у последњих девет година утростручен је извоз пољопривредно-прехрамбених производа из Србије у земље чланице и прошле године је износио је преко милијарде евра.

Премијерка Ана Брнабић каже да је безбедност хране једно од најосетљивијих питања за свако друштво и да је држава у обавези да створи и спроведе строга правила како би храна доступна потрошачима била у потпуности безбедна.

“Као и у свим областима, реформе у области безбедности хране у првом реду спроводимо због наших грађана, због квалитета њиховог живота, а не због испуњавања норми или формалног усклађивања прописа са земљама ЕУ”, рекла је Брнабић.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић истиче да је последњих неколико година интензивно рађено на успостављању институција које ће на најбољи начин да омогуће заштиту и контролу прехрамбених производа. Министарство је добило одобрење да запосли 71 новог пољопривредног инспектора који су обучени у складу са

Подели

Comments are closed.