Вучић и Фабрици о ситуацији на Косову* и европским интеграцијама Србије

0

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се са шефом Делегације Европске уније Семом Фабрицијем са којим је разговарао о ситуацији на Косову и Метохији и европским интеграцијама Србије.

У саопштењу из кабинета председника након састанка наводи се да је председник Вучић “упозорио на последице неодговорног потеза Приштине о повећању такси на српску робу, којим се крши ЦЕФТА споразум. Он је изразио очекивање да ће ЕУ уложити додатне напоре како би Приштину навели да повуку једностране потезе којим доводе у опасност мир и стабилност у региону и ризикују ескалацију сукоба.

Председник Вучић је истакао да ће Србија наставити да интензивно ради на испуњавању европске агенде, са циљем бржег напретка на путу ка чланству ка ЕУ.

Амбасадор Фабрици је подсетио на став високе представнице Европске уније о повећању такси, које представљају кршење ЦЕФТА споразума и противне су духу Споразума о стабилизацији и придруживању, као и потреби да се оне што пре повуку. Амбасадор Фабрици је истакао потребу да се настави рад на одржавању мира и стабилности у региону, и на путу придруживања Европској унији. Он је такође нагласио да проблеме треба решавати на миран и рационалан начин, кроз дијалог који је Европска унија посвећена да олакша” наводи се у саопштењу.

*Ова ознака је без прејудицирања ставова о статусу и у складу је са Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација и мишљењем Међународног суда правде о проглашењу независности Косова

Подели

Comments are closed.