Главни закључци састанка Савета за спољне послове

0

Савет је расправљао о Ирану, тачније о спровођењу Заједничког свеобухватног плана деловања (Ирански нуклеарни споразум). Министри су разговарали и о ситуацији на Западном Балкану, Венецуели и опасном расту тензија у Украјини.

Иран

Савет је расправљао о Ирану. Министри су се фокусирали на спровођење Иранског нуклеарног споразума, између осталог на текуће напоре које ЕУ улаже како би сачувала делотворне финансијске канале ка Ирану и наставила да одржава легитимне трговинске односе у контексту изнова уведених санкција Ирану од стране САД-а 5. новембра 2018. Сложили су се да скорашње понашање иранских актера на европском тлу изазива забринутост, а речи је било и о иранском програму за развој балистичких ракета и другим аспекатима реигионалне безбедности.

“Државе чланице су постигле консензус да је неопходно остати доследан нашој политици према Ирану, почев од нашег највећег интереса, а то је очување нуклеарног споразума. Недвосмилена подршка ЕУ спровођењу тог споразума не значи да ћемо зажмурити на друге проблеме”, изјавила је Федерика Могерини, висока представница за спољне послове и политику безбедности

Западни Балкан

Министри спољних послова су расправљали о Западном Балкану. Након године у којој је до дошло интензивирања односа између и Западног Балкана, министри су имали прилику да се осврну на ангажман и сарадњу ЕУ са регионом. Још једном су потврдили недвосмислену подршку ЕУ европској перспективи Западног Балкана, али су подсетили и да очекују предузимање даљих корака на европском путу региона, конкретно у области владавине права и борбе против корупције.

На састанку се разговарало о последњим дешавањима у Босни и Херцеговини, чиме су се министри надовезали на свој претходни састанак, и подсетили да је неопходно успоставити владу на свим нивоима власти и остварити напредак на плану спровођења реформског програма. Истакли су и значај подршке спровођењу Преспанског споразума између Скопља и Приштине. Министри су изразили подршку снажном фокусу на дијалог Београда и Приштине. У том контексту су, међутим, нагласили и забринитост поводом одлуке владе Косова да повећа порез на робу увезену из Србије и Босне и Херцеговине на 100 одсто, којом је прекршена ЦЕФТА.

Украјина

Савет је расправљао и о најновијим дођајима у Украјини. Шефови дипломатија су истакли забринутост поводом опасног раста тензија у Азовском мору и Керчком мореузу. Потврдили су да ЕУ не признаје “изборе” од 11. новембра 2018. те да их сматра незаконитим и нелегитимним. Савет је додао још девет особа укључених у такозване “изборе” списку лица на која се примењују санкције због чинова који нарушавају територијални интегритет, суверенитет и независност Украјине.

Висока представница и министри спољних послова су током ручка разговарали и са министром спољних послова Украјине Павлом Климкином. Фокус њиховог разговора је био на најновијим дешавањима у Азовском мору и безбедносној ситуацији у Украјини, као и на евентуалној помоћи ЕУ погођеним регионима на југоистоку Украјине.

Подели

Comments are closed.