Данас познати победници Награде ЕУ за интеграцију Рома на Западном Балкану и у Турској 2019

0

Интеграција Рома и даље је један од кључних приоритета процеса проширења. Европска комисија охрабрује рад појединаца и грађанског друштва на Западном Балкану и у Турској како би побољшали социјалну инклузију Рома. Једна од иницјатива којима се подржава овај важан посао јесте и Награде Европске уније за интеграцију Рома на Западном Балкану и у Турској, која је по први пут додељена 2014. године.

Циљ додељивања награде је да се у први план стави политичка важност интеграције рома током процеса проширења ЕУ, наглашавање улоге кључних играча (на пример, грађанског друптва, ромске омладине и жена), као и да се покаже одлучност ЕУ и посвећеност томе да сде побољша социјална инклузија Рома.

Овогодишња трећа додела награда посвећена је ромским активисткињама, које су се избориле за значајне промене у својим заједницама. Од 105 пријава, 14 номинованих жена изабране су на основу доприноса инклузији, интеграцији и оснаживању Рома у њиховим заједницама и друштвима.

„Ови непознати хероји представљају будућност и симболизују све Ромкиње које унапређују процес интеграције. Велика посвећеност коју су ове жене показале већ је имала значајан утицај на терену и инспирисаће будуће напоре како би се наставио њихов рад“, навео је европски комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан.

Победници прве и друге награде биће саопштени на церемонији у Бриселу, на којој је домаћин Европска комисија. Церемонија доделе награда одржаће се и у оквиру Четврте ЕУ Недеље Рома (18-21. марта 2019).

Подели

Comments are closed.