Европа филмом дошла у Ниш

0

Када се говори о страним филмовима, нејчешће се мисли на холиводску кинематографију. Она заузима готово ексклузивно место у домаћим биоскопима и данас је скоро немогуће на великом платну гледати инострано остварење које није настало у неком од студија у Холивуду. То је велики недостатак рекли би филмофили, а љубитељи седме уметности из Ниша имају ту привилегију да, осим скупих америчких остварења, погледају и филмове из европских земаља које одликује израженија уметничка нота.

То им је омогућио културни центар ,,Купина’’, члан мреже Еуропа Цинемас. О приказним остварењима, интересовању публике за европски филм и будућим плановима разговарали смо са директором ,,Купине’’ Бранком Крсмановићем. ,,Биоскоп Купина постоји од почетка 2012. године у Нишу и од самог оснивања се трудимо да не упаднемо у оквире класичног биоскопа који приказује само блокбастере и да нашим посетиоцима понудимо алтернативни културни програм.

У почетку смо експериментисали са организацијом Купина Фест-а кроз који се приказују најбољи филмови са београдског ФЕСТ-а, као и репризом фестивала Кустендорф, што се показало као прави избор јер је наишло на велико интересовање наших суграђана. Чинило се у том тренутку да у Нишу постоји критична маса која жели да се више упозна са европским кинематографијама али је потребно радити на њеном генерисању.

Преломни тренутак је био 2013. године када смо постали пуноправни члан мреже биоскопа Еуропа Цинемас и добили подршку од програма Еуримагес за реализацију пројекта „Година европског филма у Нишу“, заједно са нашим партнерима из Медија и реформ центра Ниш и Нишког културног центра. Пројекат је реализован током 2014. године са 33 различита циклуса филмова неке од европских земаља и јавним дискусијама са филмским професионалцима о култури и кинематогарфији те земље”, присећа се Крсмановић.

Крај пројекта, међутим, није значио и крај емитовања европских филмова у ,,Купини”. Интересовање публике и жеља да се овај биоскоп етаблира као дом европских филмова у Нишу биле су довољан окидач да овај биоскоп настави са европском кинематографском праксом. ,,Изградили смо своју публику која редовно прати циклусе различитих кинематографија, од тинејџера до људи у позним годинама. У 2015. години око 20.000 људи је погледало неки од европских филмова а за 2016. та бројка је још већа. Трудимо се да приказујемо што више различитих жанрова, тема, како бисмо анимирали постојећу али и привукли нову публику”, каже директор ,,Купине”.

kupina-publika

Сарадња са Европом

Члан мреже Еуропа Цинемас се постаје на основу процене квалитета рада саме институције. Процена се односи на промоцију европских вредности и културе и доприноси приближавању европских вредности становницима региона у коме се биоскоп налази. ,,Овим сертификатом наш биоскоп се сврстао у ред културних институција у Европи које се базирају на промоцији европских културних баштина земаља чланица. Такође, Еуропа Цинемас кроз свој фонд даје субвенције биоскопима чланицама како би унапредили своје пословање али и отвара могућност за аплицирање са иновативним фестивалима које повезују више биоскопа који су у мрежи.

Доста енергије полажу на умрежавање свих чланица и неколико пута годишње организују семинаре свуда по Европи и окупљају на једном месту представнике биоскопа, како бисмо чули једни од других примере добре праксе у развоју публике”, каже Крсмановић који је био активан учесник семинара у Прагу, Болоњи и Софији где је представницима европских биоскопа презентовао свој принцип рада са младом публиком као један од најбољих примера у Европи.

,,Остварили смо сарадњу са готовом свим европским амбасадама и културним центрима који раде у Србији и они су наша ризница филмова. Само смо током 2016. приказали норвешке, холандске, данске, француске, шпанске, италијанске, белгијске, словачке, немачке, турске, грчке дугометражне филмове али и краткометражне из различитих крајева Европе. За неке земље, као што су Италија, Шпанија и Француска и очекујете велико интересовање али нас увек пријатно изненади пуна сала за пројекције норвешких, холандских или данских филмова. У складу са интересовањима публике трудимо се да из тих земаља прикажемо и више циклуса. Велико нам је задовољство што се Фестивал европског филма који организују Делегација ЕУ и ЕУ инфо кутак у Нишу две године приказивао у нашем биоскопу и радујемо се да поново угостимо овај значајан фестивал на југу Србије”, присећа се Крсмановић.

Крај године у ,,Купини” која је од биоскопа током 2016. постала културни центар дочекују задовољни, а планови за наредну су већ дефинисани. ,,И у 2017. бићемо посвећени развоју публике, нарочито младе, за европске филмове али и промоцији европске културе и вредности грађанима Ниша. Поред партнерства које смо већ остварили, трудићемо се да у Ниш донесемо и филмове неке егзотичне, недовољно промовисане европске земље, да подржимо младе ствараоце и фестивале. Оно што нас прво након празника очекује јесте престижни Фестивал из Ротердама (ИФФР Ливе) који ће се симултано одржавати у биоскопима широм нашег континета. Ови ће бити трећа година за редом да наш биоскоп учествује у овом иновативном догађају у коме Нишлије имају могућност да заједно са љубитељима филма широм Европе истовремено гледају остварења европских кинематографија и учествују уживо у дискусијама са глумцима и редитељима”, најављује Крсмановић а Нишлијама остаје само да се топло обуку, сврате до ,,Купине” и за само 100 динара, уз кокице погледају какве им поруке са великог платна шаљу европски редитељи.

Подели

Comments are closed.