Европска комисија поздравила споразум о строжим правилима за сузбијање финансирања тероризма

0

Европски парламент и Савет су данас постигли политички договор о Комисијином предлогу за олакшање прекограничног приступа финансијским информацијама полицијским органима.

Нова мера, која је један од политичких приоритета за 2018-2019, омогућиће полицији да брже приступи кључним информацијама о финансијама приликом спровођења кривичних истрага, што ће побољшати одговор ЕУ на тероризам и друге тешке злочине.

Поздрављајући договор, комесар за миграције, унутрашње послове и грађанство Димитрис Аврамопулос је изјавио: „Ако желите да ухватите криминалце и терористе, морате бити у могућности да пратите њихов новац. Нова правила ће омогућити брз приступ оваквим информацијама и још бољу сарадњу полицијских органа широм Европе како ниједан криминалац или осумњичени не би прошао неопажен или умакао правди с прљавим новцем.”

Комесар за унију безбедности Џулијан Кинг је додао: „Затварамо простор у ком терористи и криминалци оперишу тако што им одузимамо средства уз помоћ којих своје смртоносне напада спроводе у дело. Данас смо тај простор додатно затворили, а полицији олакшали да приступи информацијама о финансијама како бисмо им помогли да уђу у траг финансирању терористичких активности. Захваљујем Европском парламенту и Савету што су испоштовали ову важну обавезу чији је циљ изградња сигурније Европе.”

Комесар за правосуђе, потрошаче и родну равноправност Вера Јурова је изјавила: „Унапређење сарадње између полицијских и финансијских органа у ЕУ нам омогућује да брже и делотворније раскринкамо случајеве прања новца. Морамо бити на опрезу када су у питању сумњиви трансфери новца, јер они могу бити један од сигнала да је припрема терористичког напада у току. Овакве информације треба брзо пренети, а то је могуће само ако постоји ефикасна мрежа.”

Подели

Comments are closed.