Европска унија завршила припреме за могући Брегзит без договора

0

Европска комисија завршила је припреме за могући Брегзит без договора, јер је све вероватније да ће Велика Британија 12. априла напустити Европску унију без споразума о даљој сарадњи, стоји у данашњем саопштењу Комисије. Оваква одлука следи закључке Европског савета од прошле седмице које позивају на наставак рада на припремљености и непредвиђеним околностима.

Истовремено, Комисија наставља да подржава националне администрације у њиховим властитим припремама и позива све грађане ЕУ и пословне субјекте да наставе да се информишу о последицама могућег сценарија „без договора“ и да буду спремни за такав исход.

На захтев британске премијерке Терезе Меј да се одложи примена члана 50, Европски савет се у четвртак 21. марта сагласио да продужи рок за излазак Велике Британије до 22. маја 2019. године, под условом да је Доњи дом Парламента одобри Споразум о повлачењу до најкасније 29. марта 2019. године. Ако до тада Споразум не буде одобрен, Европски савет је пристао на продужење до 12. априла 2019. У том сценарију, од Уједињеног Краљевства би се очекивало да наведе планове за наредни период пре тог датума.

У сценарију „без договора“, Велика Британија ће добити статус треће земље без икаквих транзиционих аранжмана. Сви примарни и секундарни закони ЕУ од тог тренутка престају да важе у Великој Британији. Неће бити прелазног периода, као што је било предвиђено Споразумом о повлачењу. Такав исход ће очигледно изазвати значајне последице за грађане и предузећа.

Комисија је до сада представила 19 законодавних предлога. 17 предлога је усвојено или договорено од стране Европског парламента и Савета. Тренутно се чека формално усвајање осталих докумената.

Као што је наглашено у Комисијиним порукама о припремљености за Брегзит, мере ЕУ за непредвиђене ситуације неће – и не могу – ублажити укупни негативан утицај сценарија “без договора”, нити на било који начин надокнадити пуну корист од чланства у ЕУ или повољније услове у прелазном периоду, како је предвиђено Споразумом о повлачењу.

Сви предлози су по својој природи привремени, ограничени по обиму и усвојиће се једнострано од стране ЕУ. ЕУ је одржала – и наставиће да одржава – потпуно уједињену позицију током својих припрема, и током могућег периода „без договора“, ма колико он трајао.

Подели

Comments are closed.