Европска унија улаже у обнову самостана у Бачу

0

Фрањевачки самостан у Бачу један је од најстаријих сакралних споменика културе у Србији, а за његову реконструкцију Европска унија издвојила је 890 хиљада евра. Радови су почели крајем 2016. године, а предвиђено је да буду завршени у априлу 2018. године. Реконструкција је свеобухватна и подразумева изградњу нових инсталација за струју, воду и грејање, обнову фасаде, крова и санитарног чвора, као и постављање видео надзора.

Фрањевачки самостан, који се налази у центру Бача, је комплекс који чини самостански склоп, у облику квадрата, са унутрашњим двориштем и црква Узнесења Марије, чија обнова овим пројектом није предвиђена. Самостан су основали каноници Светог гроба јерусалимског, а затим су га преузели фрањевци. После освајачких похода Сулејмана Величанственог, век и по био је и џамија. Самостан је кроз векове био обнављан, прошириван, поправљан, али у њему се живот одвијао у континуитету од половине 12. Века.

Самостан је изграђен у касно романичком и раноготичком стилу, а с обзиром на то да га фрањевци нису напуштали протекла три века, у њему је очувано богато културно наслеђе – стари предмети, тканине и посуђе који сведоче о протеклим временима

– Овде се налазе најстарије и једине механичке оргуље на подручју Војводине, које имају око 1000 свирала, а и данас су у функцији. Имамо пивницу и кухињу, које су старе 300 година, те купатило старо 200 година. Имамо слику о свакодневном животу у прошлим временима, када није било струје и многих других ствари без којих ми сада не можемо да замислимо живот, каже Јосип Шпехар, опат фрањевачког самостана у Бачу.

Идеја је да након реконструкције, део самостана постане музеј и центар за изучавање прошлости овог споменика културе и Фрањевачког реда. Носилац пројекта обнове је Покрајинског завод за заштиту споменика културе, а поред ове устанве на обради материјала који ће бити изложен у музејској поставци учествују Музеј Војводине, Етнографски музеј из Београда, Центар за херитологију Филозофског факултета у Београду и стручњаци других сличних институција.

Подели

Comments are closed.