Европски избори 2019: европска омладина износи своје мишљење на конференцији Твоја Европа, твој глас

0

Тридесеттри школе из целе Европе ће следећег марта посетити Брисел где ће разменити мишљења, наде и очекивања од предстојећих Европских избора. Том приликом ће дати три предлога који ће најбоље сумирати најважније приоритете њихове генерације. Њихове предлоге ће на решавање Европском парламенту проследити Европски економски и социјални комитет.

Средњошколци узраста од 16 до 18 година ће боравити у Бриселу 21. и 22. марта где ће разменити ставове и идеје са вршњацима из целе Европе о европским изборима 2019, на јубиларној десетој конференцији Твоја Европа, твој глас која се одржава под слоганом Гласај за будућност! Учесници ће том приликом причати и о могућностима и потенцијалним ризицима, те ће понудити своја решења за актуелне проблеме.

Очекује се да европски избори 2019. буду нарочито захтевни у контексту све већег евроскептицизма, због чега Европски социјални и економски комитет жели да подигне свест младих у настојању да повећа излазност на изборима.

Ученици ће одговарати на следећа питања:

  • Шта према вашем мишљењу треба урадити како би се повећала излазност на европским изборима?
  • На који начин се може оснажити представничка демократија?
  • Какав политички ангажман постоји ван контекста европских избора и на који начин бисте ви били његов део?

Током пленарног заседања, млади ће гласати за предлоге који ће бити прослеђени на разматрање Европском парламенту у оквиру кампање за европске изборе.

У Бриселу су 29. новембра компјутерским одабиром изабране тридесеттри школе за учешће у овој иницијативи, односно по једна школа из сваке државе чланице ЕУ и пет школа из сваке од земаља кандидата (Албанија, Бивша југословенска Република Македонија, Црна Гора, Србија и Турска). За учешће у десетом издању конференције је пристигло рекордних 1.038 пријава.

Конференцију Твоја Европа, твој глас! организује Европски социјални и економски комитет, глас цивилног друштва Европе, а она представља водећи догађај овог Комитета за младе.

Путем ове иницијативе, Комитет настоји да се мишљења, искуства и идеје млађих генерација узму у обзир приликом обликовања политика ЕУ.

За више детаља о конференцији, посетите веб-страницу догађаја. Погледајте и видео снимак са прошлогодишње конференције.

Подели

Comments are closed.