Европски парламент подржао крај летњег и зимског рачунања времена од 2021

0

Земље Европске уније које се одлуче да задрже летње рачунање времена, требало би да по последњи пут помере сат крајем марта 2021. године, каже се у нацрту закона који је одобрио Европски парламент. Наводи се и да ће оне које се одлуче за зимско рачунање времена исто урадити последње недеље у октобру те године.

Посланици Европског парламента подржали су предлог Комисије да се прекину сезонске промене времена, али су гласали и за одлагање датума примене са 2019. на 2021. годину, како се не би реметило унутрашње тржиште. Ако Комисија утврди да предвиђени временски аранжмани могу значајно и трајно ометати правилно функционисање јединственог тржишта, може поднети предлог за одлагање примене директиве за највише 12 месеци, наводи се у усвојеном тексту.

Одговарајући на иницијативе грађана, у фебруару 2018. године, Парламент је позвао Комисију да процени директиву о летњем рачунању времена и, ако је потребно, представи предлог за њену ревизију. Након процене, на коју је стигло 4,6 милиона одговора, од којих је 84 процената било за укидање промена сата, Комисија је поднела предлог, који ће сада морати да буде усаглашен између Парламента и министара ЕУ.

Усвојени текст је став Парламента за преговоре са министрима ЕУ о коначном тексту правила.

Подели

Comments are closed.