Европски савет усагласио став о IPA III

0

Европска унија наставиће да пружа помоћ како би припремила партнере за будуће чланство и подржала њихов процес придруживања, саопштено је из Европског савета. Савет је усагласио свој став о нацрту Уредбе о успостављању Инструмента за претприступну помоћ (IPA III) за период 2021–2027.

Усаглашени текст не покрива финансијска и хоризонтална питања, што ће зависити од општег споразума о следећем вишегодишњем финансијском оквиру. Предлог Европске комисије предвиђа општи буџет за програм од 14,5 милијарди евра у за период 2021-2027.

Претприступна помоћ помаже корисницима у усвајању и спровођењу кључних политичких, институционалних, социјалних и економских реформи у складу са вредностима ЕУ и постепено усклађивање са правилима, стандардима и политикама ЕУ.

Текст уредбе се фокусира на следеће кључне елементе:

Фокус на основама – Партнери који теже придруживању Унији морају се придржавати неких кључних критеријума („Критеријимима из Копенхагена“). Ови критеријуми се фокусирају на владавину права и темељна права, економско управљање и јачање демократских институција и јавне управе.

Већи учинак кроз повећану кохерентност – Инструмент ће осигурати кохерентност и комплементарност са новим Инструментом за суседство, развој и међународну сарадњу (NDICI). Такође ће повећати синергију са унутрашњим политикама ЕУ у бројним кључним областима као што су миграције, истраживање и иновације, околина и климатске активности, транспорт и енергетска повезаност.

Равнотежа између учинка и праведног учешћа и предвидљивости помоћи – Договорени текст успоставља равнотежу између промовисања учинка и осигуравања праве поделе помоћи и предвидљивости за кориснике. У исто време, текст се односи и на могућност пропорционалног смањења и преусмеравања такве помоћи у случајевима регресије или сталног недостатка напретка корисника. Такође се подсећа да би се таква смањења могла преокренути у случајевима када се настави напредак у реформама.

Овај споразум отвара пут Председништву Савета да започне преговоре са следећим Европским парламентом.

Подели

Comments are closed.