ЕУ и УНЕСKО удружују снаге кроз нови пројекат о наслеђу, образовању и омладини

0

Европска унија и УНЕСKО су у духу Европске године културног наслеђа, осмислили нови пројекат за јачање веза између младих, наслеђа и образовања.

Пројекат, чији почетак се очекује у јануару 2019, трајаће 15 месеци и имаће две основне компоненте. Циљ прве је да нематеријално културно наслеђе уведе у учионице. Примера ради, пројектни партнери ће развити практичне приручнике који ће наставницима помоћи да интегришу нематеријалну културну баштину у наставне програме и ваннаставне активности. УНЕСKО ће такође организовати радионице за одабране школе како би се нематеријално наслеђе уткало у кључне школске предмете.

Међу активностима би била, рецимо, употреба традиционалних звона како би се објаснило ширење звучних таласа у физици. Друга компонента има за циљ да оснажи нову генерацију стручњака у области наслеђа путем Форума младих стручњака у области наслеђа у Задру. Догађај ће садржати практичне активности које ће учесницима омогућити да развију вештине везане за очување и промоцију наслеђа, те и радионице, групне дискусије и посете локалитетима.

Комесар за образовање, културу, омладину и спорт, Тибор Наврачич, изјавио је: „Задовољство ми што удружујемо снаге са УНЕСKО-м на овом пројекту. Давање прилике младима да се укључе у богато и разноврсно културно наслеђе Европе је кључно за изградњу кохезивног и отпорног друштва будућности.”

Заједнички пројекат доприноси реализацији две од десет европских иницијатива које је Европска комисија развила поводом Европске године културног наслеђа чији је циљ да има трајни утицај: Наслеђе у школи и Година за наслеђе. Више информација о пројекту можете пронаћи овде.

Подели

Comments are closed.