„ЕУ уз правду – подршка за поглавље 23“

0

У марту 2016. године, Влада Србије усвојила је Акциони план за спровођење Поглавља 23: Правосуђе и основна права, након чега су у јулу 2016. године, у поменутом поглављу, отворени преговори.

Приступни преговори са ЕУ у области правосуђа и основних права захтевају снажне и функционалне системе правосуђа и јавних услуга како би се грађанима Србије обезбедили слобода, безбедност и правда. За подупирање широког спектра политика у Поглављу 23 неопходни су снажни правни оквир и поуздане институције.

Конференцијом, одржаном данас у Београду, обележен је почетак пројекта „ЕУ уз Правду – Подршка за Поглавље 23“ који финансира Европска унија. За спровођење овог двогодишњег пројекта, Европска унија определила је скоро 2 милиона евра. Сврха пројекта јесте јачање капацитета Министарства правде, водеће институције у сектору,  како би испунило своју улогу у процесу реформе правосуђа и координације спровођења мера Акционог плана за Поглавље 23. Министарство правде задужено је за координацију и усмеравање деловања више од 60 различитих институција укључених у спровођење Акционог плана за Поглавље 23.

У уводном делу конференције, учесницима су се обратили гђица Нела Кубуровић, министар правде у Влади Републике Србије, његова екселенција г. Сем Фабрици, амбасадор и шеф Делегације Европске уније у Републици Србији и г. Панајотис Јанакопулос, вођа пројекта „ ЕУ уз Правду – Подршка за Поглавље 23“.

Присуство високих званица и широк аудиторијум указали су на посвећеност предузетим реформама у оквиру Поглавља 23.

Говорећи о значају Поглавља 23, амбасадор Фабрици истакао је да Поглавље 23 улази у срж демократских вредности Европске уније. У овом поглављу, реч је првенствено о пружању правне заштите грађанима и обезбеђивању  њихове сигурности, нагласио је амбасадор.  

Европска унија највећи је донатор у Србији, са преко 3 милијарде евра обезбеђене бесповратне помоћи.

Подели

Comments are closed.