ЕУ у Србији почела кампању културног наслеђа

0

Србија и Западни Балкан су део Европе. Заједно делимо наслеђе и историју, али и будућност пуну прилика и изазова. Славећи заједничко културно наслеђе, прослављамо и припадност заједничком простору вредности и начела на којима почива Европа, рекао је шеф Делегације ЕУ у Србији амбасадор Сем Фабрици поводом званичног почетка кампање културног наслеђа коју ЕУ спроводи у Србији.

Фабрици је то рекао отварајући панел дискусију “Културно наслеђе у дигиталној ери” у ЕУ инфо центру, којом је обележен званични почетак кампање коју спроводе Делегација ЕУ И ЕУ инфо мрежа у Србији (ЕУ инфо центар у Београду и ЕУ инфо кутци у Новом Саду И Нишу). Као и у другом земљама које обележавају Европску годину културног наслеђа, циљ кампање је да се грађанима приближе места колективног сећања и наслеђа.

Фабрици је истакао да ЕУ слави своје културно наследје, уз мото “јединство у разноликости”, додајући да су Србија и регион Западног Балкана део Европе, са којом имају заједничку историју и културно наследје.

FoNet

Он је истакао и да је у очувању културног наслеђа Европе веома значајан “пројекат Европеана, који обухвата више од 50 милиона дигитализованих предмета”, укључивиши и скоро милион примерака српског културног наследја.

Управница Европеана колекција Нинке ван Шавербеке рекла је да “приступ културном наследју обогаћује живот људи”.

“Европеана је од почетка паневропски пројекат и то је један огроман ресурс. Ми промовишемо отвореност и сарадјујемо на заједничком циљу. Желимо да допремо до шире јавности и трудимо се да унапредјујемо квалитет”, изјавила је Нинке ван Шавербеке и позвала градјане да дају допринос колекцијама.

Она је рекла да посетиоци дигиталне платформе Европеана “три пута дуже посећују тематске колекције”, да та платформа, поред осталог, садржи дигиталне разгледнице из земаља медју којима су Србија, Црна Гора, БиХ и Хрватска.

Помоћник министра културе Србије Дејан Масликовић изјавио је на скупу да је дигитализација културног наследја и савременог стваралаштва у Србији “у једном периоду спроводјена стихијски”, али да су “многе установе одмакле у том процесу” и да библиотеке у Србији не заостају за библиотекама у ЕУ када је у питању дигитализација.

FoNet

Масликовић је указао на проблем када је у питању стање грађе, али и недостатка људских ресурса, пошто су реформе довеле до смањења броја запослених, рекавши да је потребно 500 до 600 људи за рад на дигитализацији.

Начелница Одељења за развој дигиталне библиотеке Народне библиотеке Србије Тамара Бутиган Вучај представила је Национални агрегатор за Европеану, преко кога се на ту дигиталну платформу упућују дигитализовани објекти из Србије, рекавши да представља “канал који ће приближити дигитализовану културну баштину”.

“Успостављањем агрегатора приведене су крају евроинтеграције у домену дигитализације културног наследја”, рекла је Тамара Бутиган Вучај и истакла да је Србија једина држава ван ЕУ која има национални агрегатор.

Представници институција културе су у дебати оценили да у Србији још постоји отпор према дигитализацији, али да је добро што држава даје подршку том процесу.

Кампања културног наслеђа у Србији обухватиће више од 40 догађаја широм земље. Све информације доступне су на сајту кампање – http://euinfo.rs/evropska-godina-kulturnog-nasledja/,  укључивиши и мапу пројеката које је ЕУ подржала у области културе – http://euinfo.rs/mapa-projekata-iz-oblasti-kulture

Погледајте остале фотографије са догађаја у галерији испод:

Прочитајте цело саопштење овде.

Подели

Comments are closed.