Ефикасна јавна управа кључна за владавину права и економију

0

Шеф Делегације Европске уније у Србији, амбасадор Сем Фабрици, истакао је током Дијалога о политикама у оквиру реформе јавне управе да је тај сегмент кључан за напредак у области владавине права и економије.

Амбасадор Фабрици истакао је да је реформа јавне управе процес који утиче на све сегменте живота и да је за њену успешност од кључне важности обезбедити капацитете.

„За добру управу и успешну реформу потребни су добри, професионални, независни службеници који ће имплементирати све новине и обезбедити њихову одрживост. Потребно је више јавне комуникације како би се објаснио напредак реформи и корист коју ће оне донети“, нагласио је он.

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић је истакао да подршка Европске уније много значи Влади у настојању да изгради јавну управу по мери свих грађана, а истовремено по угледу на најмодерније европске стандарде и праксе.

„Захваљући добро спроведеним активностима, Европска комисија је на основу Првог извештаја о самопроцени реализације Секторског реформског уговора за 2016. годину у новембру прошле године уплатила у буџет Републике Србије 30,5 милиона евра као подршку реформи. На основу активности које смо спровели, очекујемо да ће бити одобрена још једна транша финансијске помоћи за даље активности“, рекао је Ружић.

Дијалог о политикама у оквиру реформе јавне управе одржава се како би се разговарало о напретку, резултататима и циљевима у овом процесу. Активности се одвијају између институција Републике Србије које су укључене у реализацију Секторског реформског уговора и Делегације Европске уније. Ово је био пети овакав састанак.

Секторски реформски уговор представља подршку буџету Републике Србије за спровођење реформе јавне управе. Његова вредност је 80 милиона евра, од чега је 70 милиона директне буџетске подршке, а 10 милиона евра комплементарне подршке кроз четири уговора техничке подршке, појашњава Министарство државне управе и локалне самоуправе.

Подели

Comments are closed.