Зато што чувамо културно наслеђе: Голубац

0

Само од 15. марта до 31. маја ове године, око 14.000 туриста посетило је Голубачку тврђаву, а од тога су трећину чинили странци, показују подаци предузећа Тврђава Голубачки град.

Директорка тог јавног предузећа Искра Максимовић каже да су страни туристи који посечћују тврђаву из најразличитијих делова света. “Оваква посета (тврђави) и овакав прилив огледа се и у посети самом месту Голубац, што се видело не само у угоститељским објектима, већ и у трговачким ланцима и у попуњености смештајних капацитета самог Голупца”, рекла је Искра Максимовић.

Општина Голубац, са више насеља уз обалу Дунава, има око 9.000 становника.

“Драгуљ Дунава”, Голубачка тврђава је након обнове све чешћа туристичка дестинација, што доприноси и локалној трговини и угоститељству. Свему томе допринела је Европска унија, која је подржала обнову тог споменика културе из 14. века.

ЕУ је са 6,5 милиона евра финансирала реконструкцију, као и измештање саобраћаја из саме тврђаве и изградњу обилазнице, као и центра за посетиоце. Обнова је трајала од септембра 2014. до маја 2016. године, и спроведена  је у оквиру ширег пројекта “Социјално-економски развој дунавске регије у Србији” вредног 19,5 милиона евра, који је Европска унија финансирала из ИПА фондова, а спроводила и кофинансирала Аустријска развојна агенција (АДА).

Обнова је спроведена у више фаза – изградња обалоутврде, измештање саобраћаја из тврђаве и градња тунела, као и обилазнице, а потом и изградња модерног центра за посетиоце и пристаништа за бродове. Цебтар за посетиоце има и комерицјалне садржаје као што су амфитеатар са 250 места, ресторан, додатни садржаји.  После комплетног уређења и изградње свих додатних садржаја, општина Голубац очекује да ће се отворити више од 100 радних места и да ће од туристичких посета годишње зарадити око пола милиона евра.

Из пакета ИПА 2016, предвиђено је још два милиона евра за завршетак реконструкције Голубачке тврђаве захваљујући којој ће туристичка понуда Тврђаве бити побољшана и отворена нова радна места за локално становништво.

Осим обнове Голубачке тврђаве, у оквиру истог пројекта је са 4,5 милиона евра изграђен нови систем водоснабдевања у Великом Градишту који је омогућио непосредну корист за 25.000 љиди али је имао и значајан утицај на побољшање туристичких потенцијала Градишта које се налази на Сребрном језеру, још једној популарној туристичкој дестинацији.

Такође, финансирано је 17 мањих пројеката којим је значајно унапређена туристичка понуда на Дунаву и отворено је више од 2.000 нових радних места у општинама дунавског региона. За тај простор, на коме живи 1,6 милиона грађана Србије, све су то биле нове прилике за напредак и бољи живот. Истовремено, пружена је подршка и културним иницијативама – међу њима су били пројекти “Промоција Дунава као филмске локације” као и финансирање промотивног филма “Дунав у Србији: 588 утисака”.

Промоција обнове Голубачке тврђаве прва је успешна прича коју Делегација ЕУ и ЕУ инфо центар представљају у оквиру кампање “ЕУ за Србију” (ЕУ ♥ за Србију) чији је циљ да грађани Србије сазнају више о сарадњи са ЕУ и њеним резултатима, и виде слике из живота који се, у свим областима, мења набоље захваљујући, између осталог, и великој помоћи ЕУ.

У оквиру кампање, на улицама Београда, Новог Сада и Ниша постављени су билборди којима се приказују успешне приче. Кампања на друштвеним мрежама је у ток.

Више информација о пројекту обнове Голубачке тврђаве: http://europa.rs/obnova-tvrdave-golubac-i-novi-sistem-vodosnabdevanja-u-velikom-gradistu-uz-pomoc-eu/

ЕУ улаже и у заштиту и обнову других споменика кутуре у Србији, јер Србија и ЕУ деле заједничке вредности, међу којима важно место има културна баштина.

Подели

Comments are closed.