Захваљујући пројекту PARHS који подржава ЕУ већи број жена одлази на превентивне прегледе

0

PARHS пројекат, односно “Превентивне активности у сектору репродуктивног здравља” чији су носиоци Домови здравља у Рашки и Никшићу, значајно су побољшали садашње стручне и техничке могућности гинеколошких одељења у Домовима здравља у Рашкој и Новом Пазару, што је утицало на репродуктивно здравље жена у пограничној области између Србије и Црне Горе. Пројекат је део ИПА прекограничног програм сарадње Црна Гора –Србија за који је издвојено 392,164.17 евра

Захваљујући овом пројекту, болнице и домови здравља у овој области који су били укључени у пројекат добили су опрему која им је недостајала за превентивне прегледе за откривање рака дојке и рака материце, а особље је обучено да је користи. На овај начин су институције значајно побољшале могућности да одговоре на потребе корисница медицинских услуга, те им обезбедили одговарајући медицински третман у овој области.

Поред обезбеђивања опреме која је недостајала, пројекат је допринео побољшању знања и искуства у превенцији рака дојке и рака материце. Поред тога, промотивна кампања вођена током пројекта довела је до пораста броја жена у репродуктивним годинама које су обавиле превентивне прегледе.

Организован је низ образовних програма о важности и потреби превентивних медицинских прегледа жена у репродуктивним годинама, као и о начинима само-прегледа који додатно могу да допринесу раној дијагнози рака дојке и рака материце.

Резултат ових образовних програма, у синергији са другим активностима унутар пројекта, имао је значајан ођек и свакако ће допринети повећању броја жена које редовно врше превентивне прегледе за рано откривање рака дојке и рака грлића материце.

Током трајања пројекта, више од 8,000 жена је обавило превентивне прегледе. Захваљујући мобилном гинеколошком столу који је обезбеђен у оквиру програма, лекари су вршили прегледе и на терену, посебно у руралним областима до којих није допрла медијска кампања о јачању свести о сопственом здрављу.

„Највећа пажња је била усмерена на ромску популацију и жене у руралним областима. Да би дошле у Дом здравља, организован је превоз из сиромашних области до Рашке. Многе од њих нису биле код доктора 20 или 30 година”, рекао је доктор Миладин Андрић, директор Дома здравља у Рашкој.

Овај изузетан резултат је од велике важности за побољшање репродуктивног здравља жена у пограничној области која је била обухваћена пројектом. Сасвим сигурно, то ће допринети смањењу броја оболелих жена у репродуктивном добу у општинама обухваћеним пројектом.

И по завршетку програма, ефекти су трајни: боља информисаност пацијенткиња, свест о превентивним прегледима који су доступни у пет домова здравља и већи број жена које одлазе на превентивне прегледе.

Подели

Comments are closed.