Историjат присуства Дeлeгациje у Србиjи

Делегација Европске комисије у Београду је установљена у тадашњој Социјалистичкој Федеративној Републици Југославији (СФРЈ) 1982. године након потписивања споразумâ о сарадњи између СФРЈ и тадашње Европске економске заједнице (ЕЕЗ). Назив Делегације је промењен у децембру 2009. и сада гласи Делегација Европске уније у Републици Србији, што је у складу са Лисабонским уговором који је у међувремену ступио на снагу.

Ова промена такође одсликава увећану политичку улогу наше канцеларије у складу са развојем политичких и економских односа на релацији ЕУ-Србија у последњих неколико година.

У октобру 2000. године Србија је направила одлучне кораке како би окончала политичку и економску изолацију земље и кренула путем европских интеграција, којим је пошла цела средња и источна Европа и суседи Србије на западном Балкану.

У последњих шеснаест година Србија пролази кроз процес европских интеграција променљивом брзином. Почев од 2001, Србија је уложила велике напоре да се придружи својим суседима у примени реформи у више области, од економије и правосуђа до војске и медија. Разговори су практично суспендовани у мају 2006, након процене да сарадња Србије са Међународним судом за ратне злочине у Хагу није задовољавајућа. Током 2007. новоформирана, прореформски оријентисана влада је предузела кредибилне мере како би оснажила сарадњу са Хашким трибуналом, што је омогућило Европској комисији да поново отвори преговоре о закључивању ССП.

Крајем 2009. године, за мање од месец дана, десила су се два веома важна догађаја; прво је у децембру 2009. ступила на снагу визна либерализација која је омогућила грађанима Србије да путују у оквиру шенгенског простора без виза, чиме је показано да процес европских интеграција може да донесе конкретне резултате који директно користе грађанима; затим, само неколико дана касније, председник Тадић је предао шведском председништву ЕУ захтев Србије за пријем у чланство ЕУ. Током 2010. наш примарни циљ је био да одржимо замах који смо до тада остварили. У фебруару 2010. ступио је на снагу Прелазни споразум о трговинским питањима, а у јуну је донета одлука о одмрзавању Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП), чиме је Србија враћена на сигуран пут ка чланству у ЕУ.

У октобру 2011. Европска комисија препоручла да Србија постане држава кандидат за чланство у Европској унији и кадидатура је потврђена 1. марта 2012. У априлу 2013. Почели су преговори у Бриселу о нормализацији односа Београда и Приштине. У јуну исте године Европски савет је усвојио препоруку Европске комисије да отвори преговоре о придружењу Србије Европској унији.

Ступање на снагу Споразума ЕУ-Србија о стабилизацији и придруживању ступио је на снагу у септембру 2013. а крајем исте године, у децембру Европски савет је усвојио преговарачку оквир са Србијом и одлучио да се Прва међувладина конференција са Србијом одржи у јануару 2014.

На другој Међувладиној конференција између Европске уније и Србије у децембру 2015. Отворена су прва два од укупно 35 преговарачких поглавља. Отворени су преговри о Отворени су преговори о Поглављу 32 посвећеном финансијском надзору и Поглављу 35 (остала питања).

Овај последњи корак указује на то да прелазимо на нову значајну фазу у односима између ЕУ и Србије – процес преговора о поглављима, који Србију приближава пуноправном чланству у Европској унији.