Кампања културног наслеђа почиње дебатом о дигитализацији

0

Како Европа штити и чува своје културно наслеђе, коју улогу у томе има дигитална платформа Европеана као и каква су искуства и резултати Србије у процесу дигитализације теме су панел дискусије “Културно наслеђе у дигиталној ери” која ће бити одржана у ЕУ инфо центру у Београду у петак, 16. марта 2018.

То ће бити прилика да се представи Европеана, дигитална платформа ЕУ покренута 2008. године на иницијативу Европске комисије, као и допринос који су српске установе културе дале тој платформи. Такође ће бити представљен резултати који су до сада постигнути у процесу дигитлизације у Србији.

Панел дискусију организује ЕУ инфо центар, у сарадњи са Народном библиотеком Србије и Европеаном. Поздравну реч одржаће шеф Делегације ЕУ у Републици Србији амбасадор Сем Фабрици, док ће у панел дискусији учествовати управница Европеана колекција Нинке ван Шавербеке, помоћник министра културе Дејан Масликовић и начелница Одељења за развој дигиталне библиотеке Народне библиотеке Србије Тамара Бутиган Вучај.

Догађај обележава званични почетак кампање посвећене културном наслеђу, коју организују Делегација ЕУ и ЕУ инфо мрежа у Србији (ЕУ инфо центар у Београду и ЕУ инфо кутци у Новом Саду и Нишу). Током кампање, чији је слоган „Наше наслеђе: Где прошлост сусреће будућност”, биће одржано на десетине догађаја широм земље са циљем да се места од значаја за културно наслеђе приближе грађанима, као И да се ојача осећај припадности заједничком европском простору. Током читаве године, Европска година културног наслеђа ће се обележавати и славити са партнерима и грађанима Србије.

2018. година проглашена је Европском годином културног наслеђа и обележава се широм Старог континента, разноврсним манифестацијама.

Извори илустрација на фотографији на почетку текста:

 • Успомена из Београда, 1889, В. Валожић, (ЦЦ-БЗ-НЦ), Народна библиотека Србије, преко Европеане
 • Девојка са бисерном минђушом, Јоханес Вермер, јавни домен, Маурицхуис, преко Европеане
 • Планина Кенија, Гален-Калела, Аксели, 1909-10, ЦЦ0, Финска национална галерија преко Европеане
 • Роденов мислилац (бронза), фотографија, Северин Ворм-Петерсен, Норвешки технички музеј, преко Европеане
 • Пејзаж с цвећем, Yоло Палугај, 1930, јавни домен, Словачка национална галерија, преко Европеане
 • Пилоткиња госпођица Амелија Еркхарт пре првог лета преко Атлантика, јавни домен, Технички музеј (Шведска), преко Европеане
 • Зидни мурали Нотр Дама: капела светог Гијома, Еужен-Виоле л-дук, јавни домен, Музеј Орсеј преко Европеане
 • Аутопортрет, Милена Павловић Барили
 • Мирослављево јеванђеље
 • Гутенбергова библија, непознати аутор, 1455, јавни домен, Национална библиотека Француске
 • Изолда, 1898, Обри Винсент Бердсли, Арт ноувеау центар, јавни домен, преко Европеане
Подели

Comments are closed.