Кикинда и Темишвар заједно унапређују туризам и промовишу културно-историјско наслеђе Баната

0

Видео који ће промовисати културно наслеђе Баната, књига „Банат на 10 начина“ и издање о традиционалним кулинарским рецептима, биће, између осталог, резултати пројекта „Локално наслеђе за активни туризам у Банату“(„Local Heritage for Active Tourism in Banat“)који у склопу ИПА програма прекограничне сарадње Србија – Румунија спроводе Град Кикинда, Народни музеј Кикинда и Западни универзитет у Темишвару. Укупна вредност пројекта, који траје од маја 2017. године до новембра 2018. године, је 372.411,90 евра, а вредност пројекта који спроводи Град Кикинда износи 39.394,95 евра.

У склопу пројекта, партнери ће радити на заједничкој промоцији локалног наслеђа и развоју туризма с обе стране границе, предвиђена је израда заједничке софтверске платформе, интерактивне мапе туристичке понуде, информативног портала и прекограничне туристичке базе података.

Temišvar

У румунском и српском делу Баната биће спроведено научно истраживање кроз које ће бити сакупљене очуване традиције, локални занати, домаће радиности и локалне кухиње, који ће бити претворени у производ који може да привуче туристе. Поред овога, радиће се на повезивању удружења жена, етно удружења, ресторана, туристичких агенција, привредних комора, који раде на територији српског и румунског дела Баната, а идеја је да се формира и бренд „Храна из Баната“ који би промовисали ресторани с обе стране границе.

Како би се повећао квалитет туристичке понуде, предвиђено је усавршавање кроз обуке за румунске и српске туристичке водиче и предузетнике, а кроз сарадњу туристичких агенција обе државе и уважавање мишљења туриста, додатно ће се развити домаћи туризам.

Подели

Comments are closed.