Комесар Хан у посети Србији и Босни и Херцеговини

0

Комесар за европску политику суседства и преговоре о проширењу Јоханес Хан у четвртак ће започети дводневну посету Западном Балкану. Он ће 28. и 29. марта боравити у Сарајеву и Београду.

Комесар Хан ће у Сарајеву разговарати о тренутном стању социјално-економских реформи, на које се земља обавезала како би напредовала на свом путу ка ЕУ. Комисија тренутно ради на Мишљењу о основаности захтева земље за чланство, како би га представила државама чланицама, а напредак на социо-економском плану је од кључне важности, посебно јер то доноси директну корист за грађане Босне и Херцеговине, стоји на сајту Европске комисије.

Комесар ће започети дан у Сарајеву састанком са представницима организација цивилног друштва који се баве питањима животне средине, а затим ће се састати са политичким лидерима, укључујући чланове Председништва БиХ, председавајућег Већа министара, као и представнике различитих политичких странака.

У четвртак и петак у Београду, комесар Хан ће поновити да постоји хитна потреба за дијалогом различитих политичких странака, унапређењем демократског управљања и владавине права у корист друштва. Такође, комесар ће бити именован за амбасадора Омладинских спортских игара.

Хан ће се у српској престоници састати са председником Александром Вучићем, премијерком Аном Брнабић и опозиционим лидерима. Присуствоваће и отварању тврђаве Голубац заједно са представницима државног врха Србије. ЕУ је главни учесник у реконструкцији тврђаве, једног од најимпресивнијих драгуља српског културног наслеђа на Дунаву. ЕУ вреднује културу и главни је заговорник очувања културног наслеђа Србије, што такође доприноси стварању радних места на локалном нивоу и економском расту, наводи се у најави посете.

Подели

Comments are closed.