Комисија поздравила споразум о строжим правилима о финансирању европских политичких странака

0

Европски парламент и државе чланице су данас постигли привремени договор о пооштрењу правила о финансирању европских политичких странака. Амандан Уредби о финансирању европских политичких странака је део низа мера које је председник Јункер предложио у свом говору о стању Уније 2018. како би се осигурали слободни и поштени европски избори.

Први потпредседник Франс Тимерманс је рекао: “Овај споразум је добра вест. Допринеће побољшању отпорности наше демократије у време европских избора”.

Комесарка за правосуђе, потрошаче и родну равноправност, Вера Јурова, додала је: “Видели смо како лични подаци могу бити злоупотребљени за манипулацију у изборима. Снажна правила о заштити података кључна су за заштиту предстојећих европских избора. Очекујемо да их европске политичке странке у потпуности поштују како би се Европљани информисали током кампање, а затим могли и да гласају на изборима.”

Амандманом ће бити омогућено увођење финансијских санкција за кршење правила о заштити података како би се намерно утицало на исход еуропских избора. Санкције би износиле до 5% годишњег буџета те европске политичке странке или фондације.

Тхе амендмент њилл маке ит поссибле то импосе финанциал санцтионс фор бреацхинг дата протецтион рулес ин ордер то делиберателy инфлуенце тхе оутцоме оф тхе Еуропеан елецтионс. Санцтионс њоулд амоунт то 5% оф тхе аннуал будгет оф тхе Еуропеан политицал партy ор фоундатион цонцернед.

Санкције ће сроводити тело за европске политичке странке и европске политичке фондације. Поред тога, за оне за које се установи да крше одредбе, неће бити могуће подношење захтева за финансирање из општег буџета Европске уније у години у којој је санкција уведена. Нацрт морају брзо и формално да усвоје Европски парламент и Савет ЕУ у наредних неколико недеља, како би правила ступила на снагу за време европских избора 2019.

Све информације о изборном пакету доступне су овде.

Подели

Comments are closed.