Конзервација тврђаве Бач у Србији добила је највеће европско признање у области наслеђа

0

Добитници Награде Европске уније за културно наслеђе / Награде Европа Ностре за 2018. годину, најугледније европске награде у овој области, славили су на свечаној церемонији доделе награда у Берлину заједно са Франком Валтером Штанмајером, председником Савезне Републике Немачке. Домаћини церемоније доделе награда били су маестро Плацидо Доминго, председник Европа Ностре, водеће мреже која се бави заштитом наслеђа и Тибор Наврачић, Европски комесар за образовање, културу, омладину и спорт. Током церемоније, од 29 лауреата који су награђени признањима за импресивна достигнуц́а у очувању наслеђа, истраживању наслеђа, посвец́еној активистичкој служби, као и образовању, обучавању и подизању свести у области наслеђа, изабрано је и 7 Гранд приx лауреата, носилаца најпрестижније награде, међу којима је и пројекат конзервације тврђаве Бач из Србије. Церемонија представља врхунац првог самита о Европском културном наслеђу, који је један од кључних догађаја у оквиру Европске године културног наслеђа 2018. и одржава се у Берлину од 18-24 јуна.

7 Гранд приx лауреата одабраних од стране стручног жирија који су добитници и новчане награде у износу од 10.000,00 еура су:

Категорија Конзервација

  • Санаторијум Доктора Барнера, Браунлаге/Харц, НЕМАЧКА
  • Византијска црква Свете Недеље, Наксос, ГРЧКА
  • Тврђава Бач, Бач, СРБИЈА

Категорија Истраживање

  • ЕПИЦО, Европски протокол о превентивној заштити, координисано у Версају, ФРАНЦУСКА

Категорија Посвећеност

  • Гђа. Тоне Синдинг Сеинсвик, НОРВЕШКА
  • Власници бунара Аргуал и Тазакорте, Канарска острва, ШПАНИЈА

Категорија Едукација, тренинг и повећање свести

  • Културни скок: Образовни програм, ФИНСКА

Награду публике освојио је пројекат рехабилитације Ботаничке баште националне палате Келуш, Синтра, ПОРТУГАЛ. Око 6.500 људи је путем интернета гласало за свој омиљени пројекат.

Током церемоније Награде Европске уније за културно наслеђе / Награде Европа Ностре за 2018. годину представљено је 29 победничких пројеката из 17 земаља које су део програма Европске уније-Креативна Европа. Осим њих, изузетно достигнуц́е из Турске, европске државе која није учествовала у програму, награђено је одликовањем Европа Ностре.

“Велико ми је задовољство што сам имао привилегију да се састанем са добитницима награда у Берлину и да заједно са великим бројем људи посвећених култури и културном наслеђу из Европе прославим њихова изузетна достигнуц́а. Искрено честитам свим победницима, посебно добитницима Гранд приx-ја и добитнику Награде публике. Они су изврсни примери организација и појединаца који брину о заштити нашег заједничког наслеђа”- изјавио је Плацидо Доминго, реномирани оперски певач и председник Европа Ностре.

Председник Европа Ностре додаје: “Први Европски самит о културном наслеђу окупио је шампионе из области наслеђа, мреже и стручњаке; уметнике и новинаре; доносиоце одлука који делују на локалном, регионалном, националном и европском нивоу, као и многе организације цивилног друштва и грађане Самит је био јединствена прилика да покажемо спремност да удружимо снаге како бисмо изградили будуц́у Европу засновану на инспирацији лепоте и разноликости нашег заједничког наслеђа и заједничких вредности”.

Тибор Наврачић, Европски комесар за образовање, културу, омладину и спорт рекао је: “Честитам свим добитницима награде Европске уније за културно наслеђе / Награде Европа Ностре за 2018. годину на њиховим изванредним успесима. У приказивању и промовисању културног наслеђа у свим својим различитим облицима, они ц́е бити извор инспирације за друге и помоц́и у изградњи мостова између људи из различитих средина. То је оно што чини Европску годину културног наслеђа и из тог разлога је овогодишња церемонија посебно важна. На крају Европске године, Европска комисија ц́е представити Акциони план за културно наслеђе како би се осигурало да наша заједничка посвец́еност у очувању културног наслеђа остане главни приоритет на политичкој агенди Европске уније”.

Церемонији доделе награда присуствовало је око 1.000 људи од високих званичника из институција Европске уније и држава чланица до представника водец́их организација које се баве културним наслеђем из целе Европе.

Први Европски самит о културном наслеђу “Дељење наслеђа- дељење вредности” организован је у сарадњи са Немачким комитетом за културну баштину, Фондацијом Пруског културног наслеђа и Европа Ностром. Подржан је од стране Европске комисије, комесара немачке владе за културу и медије, одељења за културу у Берлину и Европи, као и од многих немачких и европских партнера, сарадника и спонзора из приватног сектора.

Тврђава Бач, Бач

Тврђава Бач, чија је изградња започета у XИВ веку, са доградњама током XВ и XВИ века, је споменик културе од изузетног значаја. Пројекат „Векови Бача“ је инициран 2006. године ради истраживања и повећања знања о простору Бача са окружењем, примене кључних конзерваторских принципа у његовом очувању, изналажења одрживе намене и подизања свести о вредностима наслеђа у широј заједници.

Конзервација и рехабилитација Тврђаве Бач заузима централни део овог пројекта. Пројекат је осмислио и реализовао Покрајински завод за заштиту споменика културе, Петроварадин, који су подржали партнери: Фонд за очување културно-историјског наслеђа „Векови Бача“, Технолошки факултет Универзитета у Новом Саду и Музеј Војводине. Пројекат је финансиран из регионалних, националних и међународних извора, укључујући и средства добијена из фондова Европске уније.

Пројекат је успешно интегрисао Тврђаву Бач у живот локалне заједнице, осмислио нову одрживу намену, обезбеђујући јој тиме будућност. Тврђава је рестаурирана, њени археолошки остаци конзервирани, а у унутрашњости Донжон куле формиран је центар за посетиоце са изложбеним простором, који омогућују посетиоцима да разумеју шири културни предео Бача. Осим тога, постала је центар где се професионално знање о конзервацији и управљању наслеђем стиче, унапређује и дели. Током протеклих 15 година, Тврђава Бач је такође била централна тачка у регији за обележавање манифестације Дани европске баштине, иницијативе Савета Европе. Захваљујући успеху овог пројекта, Тврђава Бач је уписана на УНЕСКО тентативну листу светског наслеђа 2010. године, као део „Историјског места Бач са окружењем“.

„Овај пројекат је изузетан пример очувања наслеђа, заснован на интердисциплинарности и сарадњи. Да би се ово постигло, лидери пројекта су искористили европске изворе за истраживања и обавили потребна претходна испитивања, што је довело до примене одговарајуће стратегије управљања. Континуирано се улагао напор да се пажљивом конзервацијом очувају важни аспекти остатака тврђаве. Поред тога, постоји јака образовна компонента, важна за целу регију“, рекао је жири.

У граду Бачу видљиви су утицаји романичког, готског, ренесансног, византијској, исламског и барокног стила, заједно за примерима народне архитектуре. Ово богато градитељско наслеђе је сведочанство културног диверзитета подручја које повезује Балкан са централном и западном Европом. Неки од његових најпрепознатљивијих структура: Тврђава Бач, манастир Бођани и Фрањевачки самостан у Бачу сада су споменици културе од изузетног значаја. „Тврђава је смештена у непосредној близини Дунава, реке која повезује многе европске државе“, истакао је жири.

Додатне информације

Награда за наслеђе Европске уније и Европа Ностре

Награда Европске уније и Европа Ностре за наслеђе започета је од стране Европске комисије 2002. године и од тада имплементирана од стране Европа Ностре. Награда прославља и промовише најбоље праксе повезане са конзервацијом, истраживањем, управљањем, волонтеризмом, едукацијом и комуникацијом у области наслеђа. На овај начин, награда доприноси већој јавној препознатљивости културног наслеђа као стратешког ресурса за Европску економију и друштво. Награда је подржана од стране Европске уније кроз програм Креативна Европа.

Током последњих 16 година, организације и појединци из 39 земаља аплицирали су за награду са укупно 2,883 апликација. Од 2002., независни стручни жири изабрао је 485 награђена пројекта из 34 државе. Шпанија је прва на листи са 64 награде, Велика Британија је на другом месту са 60, а Италија трећа са 41 наградом. Укупно је додељено 109 Гранд Приx награда од €10,000 за најизврсније од свих награђених иницијатива у области наслеђа.

Награда Европске уније и Европа Ностре за наслеђе ојачала је капацитете сектора наслеђа у Европи истицањем најбољих пракси, подстицањем међуграничне размене знања и повезивањем и умрежавањем различитих актера. Донела је и подстицаје победницима, кроз већу међународну пажњу и промоцију,олакшано финансирање и повећан број посетилаца. Уз то, повећала је свест о заједничком наслеђу у јавности и истакла његов европски карактер. Награда је из тих разлога један од кључних механизама за промоцију европског наслеђа.

Европа Ностра

Европа Ностра је пан-европска мрежа организација цивилног друштва активних у области наслеђа, подржана од стране многих јавних институција, приватних компанија и појединаца. Европа Ностра покрива 40 земаља Европе, и представља глас цивилног друштва у области очувања и промоције Европског културног и природног наслеђа. Основана 1963, данас је препозната као најрепрезентативнија мрежа у области наслеђа у Европи. Председник Европа Ностре је Пласидо Доминго, светски познати оперски певач и диригент. Европа Ностра води кампање за очување угрожених споменика, места и пејзажа широм Европе, посебно кроз програм “7 најугроженијих”. Уз то, прославља изврсност у области наслеђа кроз Награду за наслеђа Европске уније и Европа Ностре. Организација даје и активан допринос у формулисању и имплементацији европских стратегија и политика везаних за наслеђе, кроз структурни дијалог за европским институцијама и координацију Европске алијансе за наслеђе 3.3. Европа Ностра је један од главних актера и партнера Европске године културне баштине 2018.

Креативна Европа

Креативна Европа је нови програм Европске уније за подршку секторима културе и креативности, који омогућава да се повећа допринос запослењу и економском расту. Буџетом од 1.46 биллиона еура за период 2014-2020, програм подржава организације које делују у пољу наслеђе, извођачких уметности, визуелних уметности, мултимедије, издаваштва, филма, музичке и ТВ индустрије, видео игара, и доприноси деловању десетина хиљада уметника и радника у култури. Финансирање омогућава сарадњу широм Европе, долажење до нове публике и развој вештина потребних за дигитално доба.

Подели

Comments are closed.