Конкурс карикатуре и кратког каиш стрипа: Ово је Земља за нас – покрени се за животну средину!

0

Делегација Европске уније у Србији и ЕУ пројекат “Јачање видљивости и комуникационих активности о ИПА програмима у Србији” објављују конкурс карикатуре и кратког стрипа на тему “Ово је Земља за нас – покрени се за животну средину!”.

Позивамо све оне који се професионално и аматерски баве карикатуром и стрипом да пошаљу своје радове о томе како виде проблеме животне средине у Србији и како грађани чувају (или не) околину. Најбољи радови (прва три и финалисти) које ће изабрати жири у чијем саставу су еминентни карикатуристи биће приказани на изложбама организованим током јуна и јула, у оквиру кампање чији је циљ промоција заштите животне средине.

Ограничења за учешће на конкурсу нема, осим правно обавезујућих стандарда и неприхватања говора мржње.

ПРАВИЛА УЧЕШЋА

 1. ТЕМА: Ово је Земља за нас – покрени се за животну средину!

Делегација Европске уније у Србији и ЕУ пројекат “Јачање видљивости и комуникационих активности о ИПА програмима у Србији” организују национални конкурс карикатуре и кратког каиш стрипа на тему заштите животне средине у Србији. Циљ конкурса је да се види како грађани сагледавају проблеме заштите средине у Србији, као и да се промовише важност те теме а грађани Србије позову “на акцију” када се ради о потреби заштите животне средине.

 1. УЧЕСНИЦИ

Конкурс је отворен за све грађане Србије, како професионалне уметнике тако и оне који се аматерски баве карикатуром и стрипом. Уколико су учесници млађи од 16 година, пожељно је да имају неку врсту сагласности родитеља. Чланови жирија не могу учествовати на конкурсу.

 1. МАКСИМАЛАН БРОЈ РАДОВА ПО УЧЕСНИКУ: 1
 • Радови морају бити послати у PDF/JPG формату, (најмање резолуције 300 dpi), оригинални, нацртани или одштампани, карикатуре и кратки каиш стрипови у црно белој техници или колору. Радови морају бити оригинални – не смеју бити радови који су већ раније објављивани. Све графичке технике су дозвољене.

Радови морају бити величине А4. Ограничење за стрипове је једна табла.

 • Потребно је да уз рад буду достављени следећи подаци: назив рада, име и адреса аутора, e-mail адреса аутора, број мобилног телефона и краћа биографија.

Радови који садрже било који облик говора мржње биће одбачени.

 1. ФОРМАТ

Скенирани радови морају бити послати на следећу адресу: karikature@euinfo.rs

 1. РОК ЗА СЛАЊЕ РАДОВА: 10. јун 2019.
 1. COPYRIGHT

Учествовањем на конкурсу, сваки учесник даје Делегацији ЕУ у Србији дозволу да објави његов рад и да га користи. Три победничка рада постају власништво Делегације ЕУ. Сви финалисти (учесници чији ће радови бити изабрани да буду приказани на изложби) даће Делегацији ЕУ у Србији права да објави њихове радове у брошурама, каталозима, календару и медијима.

 1. НАГРАДЕ

Прва награда: робни ваучер у вредности од 500 евра
Друга награда: робни ваучер у вредности од 350 евра
Трећа награда: робни ваучер у вредности од 200 евра.

Сви финалисти добиће пригодне поклоне са материјалом за цртање и дизајн.

 1. ЖИРИ

Жири који ће одлучивати о победницима чине познати српски карикатуристи Предраг Кораксић Corax и Југослав Влаховић, заједно са по једним представником Делегације ЕУ у Србији и пројекта “Јачање видљивости и комуникационих активности о ИПА програмима у Србији”. Жири ће оцењивати све примљене радове у складу са професионалним стандардима. Победници ће бити обавештени о одлуци жирија почетком јуна.

Одлуке жирија су коначне и на њих не постоји право жалбе.

 1. КАТАЛОГ

Изабрани радови биће представљени  у каталогу изложбе штампаном на еколошки прихватљивом папиру.

 1. СЛАЊЕМ РАДОВА НА КОНКУРС, СВАКИ УЧЕСНИК ПРИСТАЈЕ НА ПРАВИЛА ИЗЛОЖБЕ.
 2. СВЕ МОГУЋЕ СПОРОВЕ РЕШИЋЕ ОРГАНИЗАЦИОНИ КОМИТЕТ.
 3. ИЗЛОЖБА

Како се конкурс организује у оквиру кампање заштите животне средине која ће трајати од почетка јуна до половине јула широм Србије, изложба ће у том периоду бити приређена у Суботици, Ужицу, Шапцу и Београду. Датум проглашења победника и отварања прве изложбе биће накнадно утврђен.

Подели

Comments are closed.