Коцијанчич: ЕУ очекује да сви лидери у региону подрже одлуке међународних трибунала

0

Поводом другостепене пресуде у предмету против Радована Караџића, којом је бивши председник Републике Српске осуђен на доживотну робију, саопштењем се огласила портпаролка високе представнице Европске уније за спољну политику и безбедност, Маја Коцијанчич. У саопштењу се наводи:

Коначна пресуда у предмету „Караџић“ пред Међународним резидуалним механизмом за кривичне судове (IRMCT), донета од стране Жалбеног већа, затвара случај који се односи на неке од најтрагичнијих догађаја у новијој историји Европе, који укључују ратне злочине, злочине против човечности и геноцид.

Наше дубоко саучешће упућено је онима који су изгубили своје најдраже и онима који су преживели.

Европска унија у потпуности поштује одлуке Међународног кривичног суда за бившу Југославију (ICTY) и IRMCT. Понављамо потребу за пуном сарадњом са Међународним резидуалним механизмом за кривичне судове, као наследником ICTY. ЕУ очекује да сви лидери у региону подрже одлуке међународних трибунала и да се уздрже од било каквих изјава или акција које доводе у сумњу независност или непристрасност процеса одлучивања. Порицање или ревизионизам су у супротности са најосновнијим европским вредностима.

Међународно кривично правосуђе не само да доприноси окончању некажњивости, већ истовремено подстиче веће поверење и помирење у Босни и Херцеговини, као и региону у целини. ЕУ такође подржава ефективно и ефикасно домаће процесуирање ратних злочина, како би се допунио и пратио рад међународних трибунала.

Помирење захтева поштену и чињеничну процену прошлости, која долази из друштава и укључује све стране у сукобу. Образовање и свест су кључни.

Подели

Comments are closed.