КреНИ да улепшаваш свој град

0

Кроз рад седамдесеторо младих, у сарадњи са представницима релевантних институција, организација, нишких општина, уз менторство и подршку екперата из области адвертајзинга, архитектуре, дизајна, ИТ-ја, менаџмента у креативним индустријама и мултимедије, Ниш је овог децембра добио прилику да постане ,,паметнији’’ град. Наиме, кроз КреНИ конференцију коју другу годину заредом подржавају Делегација Европске уније у Србији и ЕУ инфо кутак Ниш, млади људи подељени у четири тима развијали су идеје како да учине занимљивијим и функционалнијим четири нишке општине. У томе су им помагали предавачи из области адвертајзинга, архитектуре, дизајна, ИТ-ја, менаџмента у креативним индустријама и мултимедије који су у Ниш дошли из  САД, Холандије, Француске, Аустрије, Италије и Србије.

КреНИ већ трећу годину реализује удружење Млади амбасадори. Генерална секретарка ове организације Снежана Андрић оцењује да је ,,КреНИ више од конференције, синергија различитих институција, организација и појединаца који желе да праве креативне промене у нашем друштву. Суштина је у креативноси младих људи и њихове воље да искористе знања стечена током конференције’’.

Првонаграђена је била идеја тима за уређење општине Медијана, ,,Стаза љубави’’ којом су учесници осмислили како да уреде простор од Куће за венчање до Саборне цркве како би младенцима улепшали пут од грађанског до црквеног венчања. ,,Код Куће за венчања би се налазила мапа која би детаљно описивала стазу и станице, испред саме куце би стајале статуе младанаца на којима би се симболицно стављали прстенови налик на бурме. Од куће би се постирала стаза, “Кораци љубави”, одрађена стреетарт-ом и водила би до путоказа љубави. Путоказ показује у три правца: љубав (Кућа за венчање), вера (Саборна црква) и нада (парк). Парк на кружном току би постао парк љубави у коме би се налазиле капија и клупа љубави, а и сам пешачки прелаз до парка би био декоративног карактера’’, објаснила је чланица тим општине Медијана Катарина Ђурићковић која, сумирајући утиске са КреНИ конференције каже да је ,,само осмишљавање и рад на задатом проблему огромно искуство за мој тим, видели смо како се примењују стечена знања зависно од области студирања на проблеме са којима се свакодневно сусрећемо и како је у тимском раду битно увидети појединачне квалитете чланова и ујединити их’’.

Другу награду за идеју за паметни град добио је тим општине Палилула на чијој се територији налази спомен-парк Бубањ. ,,Први део се састоји од креирања QР кода који би водио на страницу општине Палилула на којој су приказани историјски подаци о Бубњу. Друга фаза је креирање тактилне макете “Три песнице”, како би и слепи и слабовиди могли да осете монументалност споменика. Поред макете би стајала табла где би на брајевом писму био исписан део песме која се такође налази на фризу око споменика, са акцентовањем стиха “Ми смо згазили мрак и сунцу ослободили пут.” Трећи могући део пројекта је предлог за “Дан Бубња”, где би сви грађани једном годишње били гости Бубња, на једнодневним културним и уметницким манифестацијама у сврху промоције спомен парка’’, објашњава Тамара Панчић испред тима општине Палилула и додаје да ,,нашем тиму награда и подршка свих донатора јако пуно знаци, јер смо на овај начин активни учесници у обнављању нашег града и помажемо промоцији значајног културно-историјског наслеђа’’.

Земља домаћин овогодишње КреНИ конференције креативних индустрија била је Холандија. ,,Много младих, много енергије, креативности. Креативност је код нас, у Холандији јако битна, јако ми је драго што видим да се и у Нишу сматра значајном’’, оценио је Лук Нијман из холандске амбасаде у Београду.

Јаке утиске, осим награђених тимова, из Ниша су понели и предавачи са конференције креативних индустрија. Холандски предавач из области дизајна Ремко ван де Крац младима је поручио да је ,,сарадња јако битна у сваком креативном послу. Јако је тешко радити сам, много је лакше када кроз тим стварате нешто, када сте заједно усмерени на конкретан циљ’’.

,,Код КреНИ конференције је веома значајно што учесници на њој сагледавају ствари из различитих углова’’, оценио је италијански архитекта, предавач Фабрицио Леони.

Речи хвале имали су и ментори КреНИ конференције. Једна од њих, креативна директорка ,,Миксер хоусе Сарајево’’ Маја Лалић каже да је ,,нарочито важно у целој причи то што се млади баве проблемима у својој средини у којима могу да се врло идентификују,да дају неку своју визуру и верујем да ће млади који стасавају на овој конференцији сутра бити много бољи чланови друштва и да ће моћи тај пелцер да прошире даље’’.

КреНИ конференција је организована уз подршку Амбасаде Холандије у Србији, Града Ниша, Ерсте банке и Делегације Европске уније у Србији. Предавачи су на конференцији били захваљујући подршци Амбасаде САД-а, Француског института, Италијанског института за културу, Аустријског културног центра и Амбасаде Холандије.

Подели

Comments are closed.