Кроз пројекат „XБИТ“ ЕУ улаже у развој дигиталних заједница у Србији и Хрватској

0

Пројекат “XБИТ — Прекогранична ИТ мрежа за конкурентност, иновацију и предузетништво” спроводи се у Хрватској и Србији са циљем да се развију две нове дигиталне заједнице, кроз оснивање и развој два нова центра, са обе стране границе – у Инђији и Доњем Михољцу.

Центри ће у складу са локалним специфиц̌ностима бити специјализовани за по један од тренутно најатрактивнијих тематских оквира у ИТ индустрији: ВР – виртуелна реалност, те развој и примена ИоТ (Интернет оф Тхингс) решења. Свака од формираних локалних дигиталних заједница у својој области специјализације покриће цело програмско подручје, окупљати све заинтересоване кориснике и актере и пружати им могућност да сарађују, уче, умрежавају се и размењују знања и искуства.

Пројекат је финансиран од стране Интеррег ИПА прекогранични програм сарадње Хрватска-Србија 2014-2020, а у Србији се највећи део програма одвија у Стартит Центру у Инђији.

Пројекат реализује конзорцијум који чине водећи партнер, СЕЕ ИЦТ, подузетнички инкубатор ,,ОСВИТ” из Доњег Михољца, Град Доњи Михољац, Факултет техничких наука из Новог Сада и Министарство телекомуникација и трговине Републике Србије. Детаљне информације о пројекту налазе се на страници https://startit.rs/xbit/.

Подели

Comments are closed.