Културно наслеђе на календару 2018

0

Под слоганом “Наше наслеђе: где прошлост сусреће будућност” почела је Европска година културног наслеђа. Током 2018. године, широм Европе биће организовани многобројни догађаји и манифестације, као и покренута серија иницијатива, чији је циљ да охрабри грађане да открију шта је то културно наслеђе њихових градова, региона, земаља и – Европе.

У својој разноликости и богатству, културно наслеђе спаја људе и пружа им заједничко разумевање места у којима живе и која чине велики европски континент. Од античког мита о Европи до данашњег дома за више од 500 милиона људи, то наслеђе се проналази у селима и градовима, замковима и црквама, уметничким делима у музејима, али и у домовима, занатима и бакиним кухињама.

Како би промовисали Европску годину културног наслеђа, ЕУ инфо центар у Београду и Делегација ЕУ у Србији су, у сарадњи са дигиталном платофмом Европеана, направили календар за 2018. у коме је представљен мали део богатог културног наслеђа Србије и Европе, доприноса из Србије порталу Европеана као и селекција радова са тог портала. То је први корак у обележавању године културног наслеђа, коме ће следити разноврсне активности организоване у Београду, Новом Саду, Нишу – у ЕУ инфо центру и два ЕУ инфо кутка.

У Бриселу, институције ЕУ посвећене су активностима у вези са Европском годином културног наслеђа, а кроз програм Креативна Европа расписан је позив за подношење пројеката сарадње који су у вези са културним наслеђем. Додатне могућности за финансирање најављене су кроз програме Еразмус+, Европа за грађане и грађанке, Хоризонт 2020 и друге.

Погледајте испод цео календар за 2018:

Подели

Comments are closed.