Могерини и Хан о изборима у Босни и Херцеговини

0

Заједничка изјава високе представнице и потпредседнице Федерике Могерини и комесара Јоханеса Хана о изборима у Босни и Херцеговини:

Грађани су на општим изборима у Босни и Херцеговини 7. октобра искористили своје демократско право да на миран начин гласају за политичке власти које чека решавање бројних изазова како би земља напредовала на путу ка Европској унији.

Према прелиминарним налазима и закључцима Посматрачке мисије ОЕБС/ОДХИР-а, избори су били истински конкурентни, али и обојени етничким поделама. Правни оквир је генерално добар за одржавање демократских избора, али већ дуже време постоје значајни недостаци. Очекујемо да се препоруке ОЕБС/ОДИХР-а усвоје без одлагања како би се изборни процес унапредио.

Очекујемо да сви политички лидери приону на процес фромирања власти на свим нивоима кроз конструктивну сарадњу у интересу грађана своје земље.

Такође ће бити важно да се брзо формира Дом народа Федерације, у складу с одлукама Уставног суда Босне и Херцеговине. Позивамо све политичке лидере да у том смислу преузму одговорност.

Одржавање и ефикасно спровођење општих избора ће бити узето у обзир приликом припреме Комисијиног Мишљења о основаности захтева Босне и Херцеговине за чланство у ЕУ.

Подношењем захтева за чланство у фебруару 2016. године, Босна и Херцеговина је донела стратешку одлуку да се неповратно отисне пут евро интеграција и да поштује и промовише вредности Европске уније. Нови мандат може бити прилика да политички лидери покажу, како својим грађанима тако и Европској унији, обновљену посвећеност и решеност да спроведу све реформе потребне за напредак на путу ка ЕУ.

Европска унија ће и надаље у потпуности подржавати и бити уз Босну и Херцеговину, њене институције и све њене грађане.

Подели

Comments are closed.