Могерини: Нема алтернативе дијалогу

0

Висока представница Европске уније Федерика Могерини је изјавила да ЕУ тражи од власти у Приштини да укину царине од 100 одсто на увоз из Србије, нагласила да је став и ЕУ и НАТО да формирање војске Косова* мора бити сагласан уставу постепен процес у који ће бити укључене све стране и упозорила да је “алтернатива дијалогу опасна”.

Могерини је то изјавила на заједничкој конференцији за штампу са српском премијерком Аном Брнабић по завршетку заседања Савета за стабилизацију и придруживање ЕУ-Србија, и подвукла да “алтернативе суштинском дијалогу нема”, јер би тад запретила опасност за све.

Она је предочила да је увођење царина од сто одсто на увоз из Србије “јасно кршење споразума ЦЕФТА и духа Споразума о стабилизацији и придруживању ЕУ-Косово, додавши да је то у “истинском интересу Косова” и да су она и европски комесари Јоханес Хан и Сесилија Малмстрем понудили Приштини да се тај проблем реши.

Српска премијерка је подвукла да је стратегијски циљ Србије чланство у ЕУ и да су власти у Београду, уз осетно убрзавање реформи у владавини права и слободе медија, поред осталог, опредељене за дијалог с Приштином, али је упозорила да су последњи потези приштинских власти “највећа претња регионалној стабилности и миру”.

Брнабић је указала на чињеницу да је Србија испунила све договоре постигнуте у дијалогу, док власти у Приштини ни после више од пет година нису ни корака макле у спровођењу кључне ставке у Бриселском споразуму, а то је формирање Заједнице српских општина.

Она је рекла да је неприхватљиво да Приштина док траје дијалог настоји да изнуди своје чланство у међународним организацијама, сматрајући да Србија, што нема никакве логике, нема право да то заустави.

Висока представница Могерини је истакла да верује да преговори Србије о чланству с ЕУ могу напредовати још брже, али је подвукла да је зато нужно да власти у Београду поспеше реформе у владавини права, избора, слободе изражавања.

*Ова ознака је без прејудицирања ставова о статусу и у складу је са Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација и мишљењем Међународног суда правде о проглашењу независности Косова

Подели

Comments are closed.