Могерини одржала састанак са делегацијом за дијалог коју је именовала Скупштина Косова*

0

Висока представница/потпредседница Федерика Могерини састала се данас у Бриселу са члановима делегације за дијалог коју је косовска Скупштина именовала 15. децембра 2018.

Поздрављајући именовање делегације, висока представница је окарактерисала посету делегације Бриселу као знак приоритета који косовске власти дају процесу нормализације, што је један од захтева на путу Косова ка ЕУ, као и неопходности заједничког рада на дијалогу између Приштине и Београда коме ЕУ посредује.

Састанак је био прилика за размену мишљења о дијалогу са представницима Косова. Висока представница је у том контексту још једном истакла да је неопходно повући одлуку о царинским тарифама, коју је Влада Косова најавила крајем прошле године.
Постизање свеобухватног правно обавезујућег споразума о пуној нормализацији односа захтева окружење које погодује добросуседским односима, у коме се претходно постигнути споразуми поштују и примењују, а дела и речи које не иду у прилог општем интересу и сратешким циљевима региона избегавају.

*Ова ознака је без прејудицирања ставова о статусу и у складу је са Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација и мишљењем Медународног суда правде о косовској Декларацији о независности

Подели

Comments are closed.