Могерини поново позвала Приштину да повуче одлуку о таксама

0

Висока представница Европске уније за спољну политику и безбедност Федерика Могерини позвала је још једном Владу Косова* да опозове одлуку о тарифама на производе из Србије и Босне и Херцеговине и истакла да још верује у могућност да дијалог Србије и Косова има позитиван исход у правно-обавезујућем свеобухватном споразуму о нормализацији.

Могерини је, после састанка шефова дипломатија ЕУ, рекла да су европски министри дали пуну подршку наставку дијалога Србије и Косова.

“Дијалог, међутим, припада странама у процесу, а ЕУ је понудила посредовање, место, савет, али на њима је да одреде агенду, као и исход дијалога, а не на чланицама ЕУ”, рекла је Могерини на конференцији за новинаре.

“Оно што је важно за ЕУ и што је јасно од почетка – исход који бисмо поздравили је да да свеобухватан начин буду решена сва питања и то кроз поштовање међународног права”, рекла је Могерини и нагласила да би волела да буде без етничких подела.

“Да будем експлицитнија – каква год прилагођавања две стране направе, верујем да неће бити етнички чисте државе, извините што користим тај узменирујуæи израз. Верујем у мултиетничност, шта год било решење и да може бити обострано договорено”, рекла је Могерини.

Могерини је рекла да сада постоје тешкоће у дијалогу, које су велике, подсећајући на одлуку Владе Косова о тарифама од 100 одсто на робу из Србије и БИХ.

Могерини је закључила: “Уверена сам да две стране могу не само наставити дијалог, већ и доћи до позитивног исхода, што је, да поновим на њима, не чланицама ЕУ”.

*Ова ознака је без прејудицирања ставова о статусу и у складу је са Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација и мишљењем Међународног суда правде о проглашењу независности Косова

Подели

Comments are closed.