Могерини: Приступ чистој води основно људско право

0

„На Светски дан вода памтимо колико је приступ довољној количини сигурне, питке, физички и економски приступачне воде предуслов за пристојан живот. Основна људска права на безбедну воду за пиће и чистоћу односе се на свако људско биће и потпуно су призната и подржана од стране ЕУ у својим дипломатским напорима и развојној политици.

Ипак, преко 2 милијарде људи широм свијета нема приступ питкој води, а 340.000 деце млађе од пет година годишње умире од несигурне воде за пиће и инфекција због лоших санитарних услова. У неким деловима света, превише жена и деце и даље мора да хода километрима у нехуманим условима да би приступило изворима питке воде.

Растуће тензије и сукоби због приступа и кориштења воде, све веће претње недостатком воде и преосталог лошег квалитета воде имају потенцијал да утичу на мир и сигурност у неколико регија. Потреба за колективним решавањем последица климатских промена повезаних с водом и сукоба око присвајања и прекомерног искориштавања водених ресурса је стога велики изазов нашег времена.

Промовисање прекограничне сарадње на свим нивоима је најефикасније средство за осигурање мира и дијалога. Зато је ЕУ прошле године одлучила да појача своје ангажовање у области водне дипломатије. Усвајање новог приступа нашим политикама о води, решавање растућих изазова климатских промена и узимање у обзир глобалних обавеза ЕУ ​​према Агенди 2030 о одрживом развоју, Париском споразуму о климатским променама и Европском консензусу о развоју био је од највећег значаја у оквиру ЕУ мултилатералних иницијатива.

Универзални приступ води и санитацији је такође дугогодишњи кључни елемент развојне сарадње ЕУ. Током последње деценије потрошили смо више од 2,5 милијарде евра на воду и санитацију у 62 земље, углавном у афричким, карипским и пацифичким земљама, као и у нашем сусједству. У многим од ових земаља имплементирамо пројекте захваљујући снажној сарадњи са нашим УН партнерима – УНИЦЕФ-ом, УНЕСКО-ом и УНЕЦЕ-ом – и међународним финансијским институцијама као што је Светска банка.

Снажно се противећи употреби воде као оружја у рату, ЕУ ће наставити свој неуморни рад на спречавању и решавању сукоба, доприносећи праведном, одрживом и интегрисаном управљању водним ресурсима, а промовисаће и отпорност на климатске промене и друге утицаје на воде. ЕУ верује да је универзална ратификација и доследна примена међународних конвенција, као што су Конвенција УН-а о заштити и кориштењу прекограничних водотока и међународних језера, као и Конвенција УН-а о закону о кориштењу међународних водотока који нису навигацијски кључни мирно управљање прекограничним водним ресурсима.

Само кроз сарадњу и партнерство са нашим државама чланицама, међународним и регионалним организацијама, приватним сектором, као и цивилним друштвом и борцима за људских права, можемо постићи напредак и осигурати универзални приступ води за личну и кућну употребу и повећати потенцијал као средство за подстицање одрживог мира,“ стоји у саопштењу Високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Федерике Могерини.

Подели

Comments are closed.