Могерини са лидерима Западног Балкана: Подршка Преспанском споразуму и дијалогу између Београда и Приштине

0

Федерика Могерини, висока представница за спољне послове и политику безбедности/потпредседница Европске комисије, угостила је данас лидере западнобалканских земаља на неформалном састанку у Бриселу.

Осврћући се на значајан напредак остварен у региону у 2018, лидери су се сложили са високом представницом да је неопходно наставити тај напредак и фокусирати се на европски пут те на нужне унутрашње реформе, у контексту постизања благовременог напретка пре јунског састанка Савета.
Федерика Могерини је истакла да западнобалкански партнери сада више него икада раније треба да сарађују на постизању заједничког циља, односно европских интеграција, да консолидују мир и безбедност и да наставе да улажу у регионалну сарадњу у корист свих грађана у региону.

Лидери Западног Балкана су у том контексту изразили снажну подршку Преспанском споразуму и постизању свеобухватног, правно обавезујућег споразума у оквиру дијалога између Београда и Приштине. Осим тога, изразили су посвећеност даљој промоцији евроинтеграција региона у духу добросуседских односа и помирења, уз уздржавање од било каквих чинова и изјава које не доприносе интересима и стратешким циљевима региона.

Подели

Comments are closed.