Могерини у Минхену: Европски пут ка безбедности

0

“Ниједан од безбедносних изазова са којима се наш свет данас суочава не може бити ефикасно разрешен само војним приступом“, изјавила је Висока представница/потпредседница Могерини у обраћању на 55. конференцији о безбедности у Минхену.

Европска унија је начинила до сада незабележени напредак у заједничком раду на развијању тврде силе последњих година. У исто време, Унија наставља да заступа приступ коришћења инструмената меке силе, препознатљив “трејдмарк” Европске уније. И то је начинило Европску унију “стварним носиоцем безбедности.”

Европљани знају да “логика сферних утицаја и игре нултне суме нису успешне”, рекла је Могерини. Конференција о безбедности у Минхену је водећи скуп у свету за разговоре о међународној безбедносној политици. Ове године, Минхенски извештај о безбедности – објављен пред конференцију – говори о епохалном заокрету у међународој безбедности, по завршетку једне ере.

Коментаришући ове изазове, Могерини је објаснила да је Европски пут ка безбедности и одбрани кроз сарадњу, улагање у партнерства и мултилатералност, ангажовање препознатљиве европске меке силе уз подршку значајне компоненте чврстих моћи.

Разрешење или спречавање кризе не захтева само и увек традиционалну безбедносну компоненту. Оно такође захтева и “креативну мешавину алата” који могу да укључе и дипломатију и медијацију, економску подршку, људска права, акције везане за климу, хуманитарну помоћ, обуку локалних безбедносних снага. То је јединствена европска мека сила.

У исто време, Европљани су начинили до сада незабележени напредак у заједничком раду на војним капацитетима и одбрамбеној индустрији последњих година – кроз иницијативе попут ПЕСЦО. ”То представља велики део нашег рада у вези са одбрамбеним методама Европе, дајући иницијативе државама чланицџама да заједнички планирају трошкове одбране, да улажу заједно, да истражују заједно, али такође, и да обучавају заједно своје јединице и дејствују заједно на терену”, објаснила је Висока представница Могерини.

Сарадња са партнерима – укључујући УН и НАТО – јесте кључ. Сарадња између ЕУ и НАТО је снажнија него икад до сада, а изградња европске одбране такође значи и јачање НАТО-а. Речима Високе представнице: “За нас, Европљане, стратешка аутономија и сарадна са нашим партнерима су две стране истог новчића. Изабрали смо пут – ако ми дозволите да употребим нови израз – кооперативне аутономије.”

Подели

Comments are closed.