Мурал у Бриселу повезује Западни Балкан и ЕУ

0

Висока представница Европске уније за спољну политику и безбедност Федерика Могерини у Бриселу је открила нови мурал младог уметника из Босне и Херцеговине Рикарда Друшкића. Уметничко дело у једној од улица белгијске престонице посвећено је људима са Западног Балкана и њиховим дубоким културним везама, како међусобно, тако и са земљама Уније.

У говору пред представницима региона, она се захвалила уметнику и његовом тиму, и оценила да мурал доводи Балкан тамо где припада, а то је у срце Европе.

„Мислим да ће овај мурал бити снажан подсетник не само за градјане Брисела и Белгије него и целе Европе и институција Европске уније да заврше посао поновног уједињења нашег континета“, рекла је она.

Могерини је оценила да је овакво уметничко дело најбољи начин да се излече ране рата у региону и да се то уради на такав шарени начин којим се приказује нова слика млађих генерација са Балкана, које се осећају као Европљани.

Градоначелник Брисела Филип Клос каже да ће дело под називом “Само срцем може добро да се види” оплеменити део града у којем се налази.

“Ми обнављамо овај град, обнављамо центар града. Ово изузетно уметничко дело је знак да је Брисел центар Европе. То је и спона која повезује људе, јер је оно што се дешава у Бриселу веома важно. Захваљујем се Рикарду на овом прелепом уметничком делу,” каже Клос.

И уметник из БиХ веома је задовољан реакцијама на мурал који сматра својим великим личним успехом.

“За мене, ово представља прилику да покажем чиме располажем као уметник, Ово дело је прилика не само да презентујем себе и своје презиме, већ и своју државу и подручје с акојег долазим у једном позитивнијем и лепшем светлу,” закључује Друшкић.

(Снимак са догађаја погледајте овде)

Откривање мурала део је Културне недеље ЕУ – Западни Балкан, коју организује ЕЕAS, са циљем да се прославе снажне културне везе. Део манифестације били су и наступи прослављених музичара из региона, уметника који су део кампање на социјалним мрежама “Europeans making a difference” и презентације културног наслеђа Западног Балкана.

Подели

Comments are closed.